Категорія
Новини
Дата

Симеон Дянков: Частки Фрідмана та Авена в Сенс Банку хоче викупити інвестор із Польщі

Команда Сенс Банку (раніше Альфа-Банк) знайшла в Польщі інвестора, який може викупити банк у підсанкційних російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена. Про це в інтервʼю FinClub заявив Симеон Дянков – довірена особа, якій передано право управління частками власників банку. Водночас у НБУ повідомили, що регулятор не надавав Дянкову жодних доручень щодо проведення переговорів із пошуку потенційних інвесторів для Сенс Банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дянков повідомив, що спілкується з потенційними інвесторами з Польщі. «Найближчим часом у мене будуть зустрічі в НБУ та Офісі президента, де я хотів би узгодити наші подальші дії. І я, і польський інвестор уже надіслали до НБУ листи про наші наміри.
  • За словами довіреної особи, вже підписано відповідний меморандум і розпочалася підготовка до due diligence
  • «Ми запропонували потенційному партнеру делегувати свого представника незалежним членом наглядової ради. Зараз розписую план, у якому деталізую наші подальші кроки», – зазначив банкір.
  • На першому етапі угоди з інвестором планується «суттєво знизити частку підсанкційних акціонерів» у Сенс Банку, зазначив Дянков. За його словами, їхній повний вихід з капіталу банку буде відбуватися вже на другому етапі.
  • «Акціонери готові продавати свої акції. Але потрібно провести due diligence і на підставі його результатів ухвалити рішення, хто чим володітиме в новому банку. Узгодити наступні кроки. Ми зацікавлені рухатися швидко. Шлях непростий», – наголосив він.
  • Оновлено. У НБУ повідомили, що не надавали Дянкову жодних доручень щодо проведення переговорів із пошуку потенційних інвесторів для Сенс Банку.
  • «Неодноразові згадки в інтерв’ю про те, що регулятор визначив для Дянкова певні завдання щодо «зменшення частки підсанкційних осіб серед акціонерів» та «пошуку інвестора» не відповідають дійсності і є маніпуляцією, яка може ввести в оману читачів», – йдеться у релізі НБУ.
  • У регуляторі наголосили, що «жодних підстав для згаданих у публікації запланованих «зустрічей в НБУ та ОП» немає».
  • У НБУ нагадали, що особа, яка має намір набути істотну участь у банку зобов’язана повідомити про свої наміри і одночасно подати до регулятора повний пакет документів, чого не було зроблено.

Контекст

28 лютого минулого року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно важливих банків під час воєнного стану. Як писав Forbes, першим за цим законом може бути націоналізовано Альфа-Банк. Однак для цього поки немає підстав, оскільки націоналізації має передувати визнання банку неплатоспроможним. Про це на початку грудня минулого року розповіли співрозмовники Forbes в одній із фінансових держструктур, що опікуватиметься націоналізацією, та посадовець, дотичний до Офісу президента.

На початку лютого повідомлялося, що НБУ готує законодавчі зміни, які дозволять націоналізувати Сенс Банк, номінальними власниками якого залишаються російські бізнесмени Михайло Фрідман і Петро Авен. Відповідне доручення дав голова НБУ Андрій Пишний.

13 березня голова фінансового комітету Данило Гетманцев заявив, що до Верховної Ради буде поданий законопроєкт про вдосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану. Законодавчі зміни дозволять націоналізувати Сенс Банк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні