Категорія
Новини
Дата

«Очевидних причин немає». Джерела Forbes пояснили, чому держава поки не націоналізувала колишній Альфа-Банк

Український уряд досі розглядає варіант із націоналізацією Сенс Банку (донедавна — Альфа-Банк Україна), що належить російському бізнесмену Михайлові Фрідману та партнерам. Однак для цього поки немає підстав, оскільки націоналізації має передувати визнання банку неплатоспроможним. Про це розповіли два співрозмовники Forbes: в одній з фінансових держструктур, що опікуватиметься націоналізацією, та посадовець, дотичний до Офісу президента.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до нещодавно ухваленого закону про виведення з ринку системно-важливих банків, можлива націоналізація залежить від показників конкретної фінустанови. З початку війни НБУ не карає банки за порушення нормативів капіталу, однак може визнавати їх неплатоспроможними з інших причин.
  • За новим законом, критерієм неплатоспроможності можуть стати проблеми з ліквідністю. За такого сценарію Мінфін може за спрощеною процедурою викупити системний банк за 1 гривню. 
  • «Ми не знаємо, коли це трапиться саме з «Альфою», – зазначає співрозмовник в одній із фінансових держструктур, що опікуватиметься націоналізацією. – НБУ, ймовірно, спостерігатиме за комплексом показників: наприклад, нормативів ліквідності, резервування, коррахунку в НБУ чи наявності картотеки».
  • Протягом жовтня після сплеску новин у медіа та обговорень у соцмережах про те, що перехід «Альфи» в держвласність неминучий, банк втратив 7 млрд грн коштів клієнтів. Установа і без того постійно стикалася з відтоками, але у значно менших масштабах: близько 4 млрд грн на місяць, каже один із високопосадовців з посиланням на дані НБУ, які є в його розпорядженні.
  • «За такої динаміки банк міг втратити ліквідність у середині грудня», – каже співрозмовник. Утім, ситуація стабілізувалася, і в Нацбанку поки немає очевидних причин для визнання банку неплатоспроможним, зазначає на правах посадовець, дотичний до Офісу президента. «Хіба що перевірка НБУ в банку знайде якісь менш явні, але суттєві, проблеми», – припускає він.
  • Нині в Сенс Банку працюють інспектори регулятора. Перевірка триватиме до 12 грудня, розповідає один зі співрозмовників, який попросив не згадувати його імені та посади у статті.
  • Четверо посадовців, близько знайомих із ситуацією (як з боку держави, так і дотичних до «Сенсу»/«Альфи»), з якими Forbes спілкувався на правах анонімності, не виключають, що націоналізація може відбутися вже наступного року.

Контекст

1 грудня в Україні офіційно запрацював Cенс Банк, юридичні процедури відмови від бренду «Альфа-Банк» завершені, повідомила фінустанова.

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

Наприкінці жовтня про ймовірну націоналізацію «Альфа-Банку Україна» до кінця 2022 року розповіли шість співрозмовників Forbes в Офісі президента (ОП), президентській фракції в парламенті «Слуга народу», фінансовому комітеті Верховної Ради та фінансових держструктурах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні