Категорія
Новини
Дата

«Часткові санкції не працюють, потрібне нафтове ембарго». Міністерка економіки у Давосі оцінила антиросійські санкції

Санкції, які наразі Захід запровадив проти Росії, не мають належного економічного ефекту, вважає міністерка економіки України Юлія Свириденко. РФ необхідно відрізати від глобальної економіки й запровадити повне нафтове ембарго, сказала вона під час панельної дискусії «Економічна зброя: Використання та ефективність санкцій» на ВЕФ у Давосі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна веде з РФ війну на двох фронтах: військовому та економічному, наголосила міністерка. Згідно з консенсус-прогнозами, до кінця року ВВП Росії скоротиться на 10%, а українська економіка за той же період впаде щонайменше на 30%, зазначила Свириденко. 
  • «Часткові санкції, запроваджені Заходом, не працюють. Ми маємо повністю відрізати Росію від глобальної економіки. Санкції повинні мати миттєвий ефект», – заявила вона.
  • Новий пакет санкцій має включати повну заборону на постачання російської нафти та газу, наголосила Свириденко.

Контекст

Раніше Єврокомісія запропонувала заборонити весь імпорт російської нафти вже в 2022 році. Цей план, який ще потребує підтримки всіх 27 держав-членів ЄС, є частиною шостого пакету санкцій проти РФ. 

Нафтове ембарго потрібно запроваджувати в «акуратний спосіб», щоб дати час ЄС знайти альтернативних постачальників та мінімізувати вплив санкцій на ринки, заявляла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Відмова від нафти й очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року, наголошувала вона.

Шостий пакет санкцій передбачає заборону на імпорт усієї російської нафти. Виняток можуть зробити для Угорщини, яка блокує це рішення.

Віцепрезидентка Європарламенту Катаріна Барлі закликала ухвалити рішення щодо запланованого нафтового ембарго ЄС проти Росії без участі Угорщини. За її словами, премʼєрміністр Угорщини Віктор Орбан «водить ЄС за носа». Вимогу Будапешта про мільярдну допомогу вона вважає «майже нахабною», з урахуванням того, що «усі знають, куди підуть гроші».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні