Категорія
Новини
Дата

Чехія зібрала для України €200 млн за 11 днів війни

Російське вторгнення в Україну підняло у Чеській Республіці безпрецедентну хвилю солідарності. За 11 днів війни чеські громадяни та організації перерахували благодійним організаціям на підтримку України майже 1,5 млрд. крон (близько €60 млн.). Попередній рекорд було встановлено у 2021 році після урагану в Південній Моравії – 1,3 млрд. крон.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

  • Чеські неурядові організації, які допомагають Україні, збирають у середньому 100 млн крон (€3,8 млн) щодня. Уряд надав Україні приблизно 2,5 млрд крон (€98 млн) – у вигляді військових поставок та гуманітарної допомоги. Празький муніципалітет направить 250 млн. крон (€9,6 млн.) на облаштування біженців.
  • Найбільше грошей зібрала ініціатива SOS Україна неурядової організації People in Need. За словами її прес-секретаря Вероніки Габрієлової, до 3 березня було зібрано 1,1 млрд крон (€43 млн).
  • People in Need будує будинки для біженців, встановлює намети, що обігріваються, в Словаччині і допомагає у Львові. Організація запустила гуманітарний поїзд між Чехією та Україною.
  • SOS Україна збирає кошти за допомогою благодійних концертів. 1 березня Чеське телебачення організувало шоу на Вацлавській площі у Празі. Воно дозволило залучити 160 млн. крон (€6,3 млн.).
  • Християнська благодійна організація Caritas CR акумулювала за перший тиждень війни понад 70 млн. крон (€2,7 млн.). Ці кошти спрямовуються на забезпечення базових потреб – води, їжі, санітарії та житла. Організація також надає психологічну допомогу.
  • Допомагають і найбагатші чехи. Структури інвестиційного фонду Impulse Ventures (основний власник – Ондржей Томек) зобов'язалися перерахувати українській армії $5 млн (116,5 млн. крон). Фінансист Павло Тикач пообіцяв пакет допомоги на 100 млн. крон (€3,9 млн.). Група PPF має намір надати аналогічну суму Міністерству освіти для інтеграції дітей-біженців.
  • На початку війни чеські IT-підприємці провели в Твіттері «аукціон допомоги». Ян Барта з Pale Fire Capital пообіцяв допомогу у розмірі 22 мільйонів крон (€0,9 млн), власник пошуковика Seznam Іво Лукачович – 23 млн крон, а засновник онлайн-ритейлера Alza Альош Заворал – 24 млн.
  • Після вторгнення російської армії уряд вирішив відправити в Україну пістолети, гвинтівки, автомати та боєприпаси приблизно на €25 млн. Держава також виділила 300 млн крон (€11,5 млн) на гуманітарну допомогу в Україні та 1,5 млрд крон (€60 млн ) на допомогу біженцям у Чехії.
  • Посольство України оголосило про збір коштів для української армії. До 8 березня чеські громадяни перерахували на його рахунок 450 млн. крон (€17,3).
  • Підключись і банки. Одна з найбільших кредитних організацій Чехії ČSOB при відкритті рахунку надає громадянам України фінансову допомогу у розмірі 2500 крон (€98). Банк також підтримує донорську платформу Darujsprávне, яка зібрала для України понад 18 млн крон (€0,7 млн).
  • Найбільший роздрібний банк Чехії Česká sporitelna зупинив усі рекламні кампанії, заплановані на березень. Зекономлені гроші було перераховано фонду Post Bellum, який у перші дні війни відправив українським бійцям обладнання для госпіталів, бронежилети та каски на суму понад 30 млн крон (€1,2 млн).
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні