Категорія
Новини
Дата

Через біржу Binance відмили $2,35 млрд за пʼять років – Reuters. Криптобіржа спростовує

Найбільша у світі біржа криптовалют Binance протягом пʼяти років була каналом для відмивання доходів від інвест-афер, хакерських атак, хабарів та торгівлі наркотиками на загальну суму $2,35 млрд. Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Журналісти Reuters проаналізували судові документи, дані правоохоронних органів та транзакції з рахунків Binance і виявили, що з 2017-го по 2021-й через обмінник пройшли щонайменше $2,35 млрд незаконних коштів.
  • У вересні 2020 року північнокорейська хакерська група, відома як Lazarus, зламала словацьку криптовалютну біржу Eterbase і вкрала віртуальну валюту на суму близько $5,4 млн. Хакери Lazarus створили облікові записи Binance й обміняли криптовалюту, вкрадену з Eterbase, згідно зі свідченнями, які Binance надала поліції.
  • Агентство Reuters проаналізувало докладні дані про транзакції клієнтів Binance на сайтах даркнету – майданчиках для торгівлі наркотиками, зброєю та іншими незаконними предметами. Дані показали, що з 2017-го по 2022 рік покупці та продавці на найбільшому в світі ринку наркотиків у даркнеті, російськомовному сайті Hydra, використали Binance для здійснення та отримання криптовалютних платежів на суму $780 млн.
  • Хіллманн, фахівець із зв’язків із громадськістю Binance, заявив, що цифри Hydra були «неточними і перебільшеними», і що Reuters помилково включили непрямі потоки до своїх розрахунків.
  • Він додав, що Binance використовує моніторинг транзакцій та оцінку ризиків, щоб «гарантувати, що будь-які незаконні кошти будуть відстежені, заморожені, відновлені та/або повернуті їхньому законному власнику». За його словами, Binance тісно співпрацює з правоохоронними органами для ліквідації злочинних мереж, які використовують криптовалюти, зокрема, в Росії.
  • У своєму блозі Binance звернулася до Reuters і зазначила, що твердження статті не тільки не відповідають дійсності, а й є спробою певних зацікавлених осіб «ввести в оману широку громадськість», розповсюджуючи дезінформацію.
  • «Важливо зазначити, що ми запропонували Reuters можливість поговорити з двома старшими слідчими, які очолювали роботу зі знищення Hydra та Lazarus, а також запропонували переглянути інформацію про UID та гаманці, на інформації про які й був написаний репортаж. Журналісти відмовилися від обох пропозицій», – ідеться в спростуванні.

Контекст

Раніше повідомлялося, що Binance могла зливати дані російських користувачів для спецслужб Росії. У квітні 2021 року керівник Binance у Східній Європі Гліб Костарєв погодився передати російським спецслужбам дані клієнтів компанії, включно з іменами й адресами, «щоб допомогти боротися зі злочинністю», – писав Reuters.

Таким чином російські спецслужби нібито хотіли відстежити мільйони доларів у біткойнах, які зібрав ув’язнений російський опозиціонер Олексій Навальний. Останній казав, що ці пожертви допомогли його команді викрити корупцію в уряді президента Росії Владіміра Путіна.

Біржа має 120 млн користувачів. У 2021 році через неї провели крипти на $34,1 трлн. Вартість компанії оцінюють у $300 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні