Категорія
Новини
Дата

Чистий прибуток «Кернел» у 2023 фінансовому році сягнув $299 млн проти збитку в $41 млн минулого року

Агрохолдинг Kernel за підсумками 2023 фінансового року (липень 2022 року – червень 2023 року) отримав чистий прибуток у $299 млн в порівнянні зі збитком у $41 млн за аналогічний період минулого фінансового року, свідчать фінансові результати компанії.

Ключові факти

  • EBITDA групи «Кернел» зі звітний період зріс у 2,5 раза – до $544 млн в порівнянні з минулим роком. 
  • Агрохолдинг визнав збитки обсягом $241 млн через курсову різницю – знецінення гривні щодо долара США. 
  • «Таким чином, ми закрили рік із загальним сукупним доходом у розмірі $59 млн, що відноситься до акціонерів Kernel Holding S.A.», – йдеться в коментарі засновника «Кернел» Андрія Веревського.
  • Виручка агрохолдингу зменшилася на 35% – до майже $3,5 млрд. 
  • Чистий борг станом на 30 червня 2023 року зменшився на 60% – до $595 млн. Також Веревський заявив, що компанія не планує виплату дивідендів акціонерам.

Цитата

«Я б описав цей поступ як несподівано сприятливий результат у розтерзаній війною Україні, що значною мірою пояснюється сприянням кількох факторів, насамперед «зернової угоди» та високих світових цін», – прокоментував фінансові результати Андрій Веревський.

Контекст

Найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідала перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022 фінансовому році «Кернел» отримала $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році. Виторг агрохолдингу скоротився на 5% – до $5,3 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза – до $220 млн.

У січні «Кернел» підписала угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023-го двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му роках.

У травні Kernel подала заявку на делістинг акцій із Варшавської біржі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні