Категорія
Новини
Дата

Найбільшими експортерами зерна в сезоні 2022/2023 стали «Кернел», Louis Dreyfus Company та Cargill

Компанії «Кернел», Louis Dreyfus Company та Cargill стали найбільшими експортерами зерна з України в сезоні 2022/23. Про це йдеться в повідомленні на ресурсі Share UA Potential.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У сезоні 2022/23 експорт зернових з України становив приблизно 49 млн т, що на 1 млн т більше, ніж в сезоні 2021/22.
  • Через те що значна частка українського зерна була експортована альтернативними шляхами і лише 55% – через українські глибоководні порти, в структурі експортерів у порівнянні з попередніми роками відбулися значні зміни.
  • Як зазначають аналітики Share UA Potential, ці зміни пов’язані з тим, що експорт альтернативними шляхами набагато більш фрагментований, частка найбільших гравців в ньому майже ніколи не перевищує 5–7%. Наразі виключенням є «Нібулон», який робить велику ставку на свій портовий термінал на Дунаї, навіть за умови можливості експорту через глибоководні порти, зазначається у коментарі.
  • За даними, наведеними у фінансовому звіті групи «Кернел» за фінансовий рік 2022/23, саме ця група з часткою 8% стала найбільшим експортером зернових з України в сезоні, що закінчився. Далі йде компанія Louis Dreyfus, частка якої становила 7%.
  • Окрім двох найбільших гравців, у пʼятірці також присутні Cargill, «Нібулон» та ADM.

Десятка найбільших експортерів в сезоні 2022/23

  1. «Кернел» (8%)
  2. Louis Dreyfus (7%)
  3. Cargill (5%)
  4. «Нібулон» (5%)
  5. ADM (5%)
  6. «Агропросперіс» (4%)
  7. Cofco (3%)
  8. Viterra (3%)
  9. «Укрландфармінг» (2%)
  10. «Олам Україна» (1%)

Контекст

Україна у 2022 році експортувала агропродовольства на суму $23,6 млрд, що на 15% менше, ніж у 2021 році.

У першому півріччі 2023 року експорт аграрної продукції досяг $11,8 млрд, що на 17% більше, ніж за аналогічний період 2022 року, свідчать дані Української асоціації аграрного експорту. За даними асоціації, продукти з доданою вартістю в цілому продемонстрували позитивну динаміку, зокрема, спостерігалось зростання виручки від експорту молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, усіх видів кондитерської продукції.

Українські експортери за січень–серпень 2023 року найбільше доходів отримали від продажу за кордон зернових культур (кукурудзи, пшениці, ячменю, гречки, сорго, жита), що становить чверть усього експорту за досліджуваний період на суму $6,1 млрд.

Кабмін готує нові правила експорту аграрної продукції для боротьби з тіньовим ринком. Зокрема, експортерів зобовʼяжуть ставати на облік в державному аграрному реєстрі. Також нововведення стосуватимуться повернення валютної виручки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні