Категорія
Новини
Дата

Чоловіки з подвійним громадянством не зможуть виїжджати з України – Посольство США (доповнено)

2 хв читання

Україна з 1 червня скасувала виняток щодо «проживання за кордоном», який дозволяв певним українським чоловікам у віці від 18 до 60 років виїжджати з країни. Відтепер чоловіки з подвійним громадянством, зокрема ті, які проживають у США, більше не зможуть це зробити. Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні. Держприкордонслужба заявила, що такі норми діяли і раніше.

Деталі

  • Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Тому американсько-українські особи з подвійним громадянством, перебуваючи в Україні, розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обовʼязки громадян України. 
  • В умовах воєнного стану в Україні чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено виїжджати з країни, нагадали в посольстві.
  • «Є надзвичайно високий ризик того, що вам не дозволять виїхати, навіть якщо ви маєте американський паспорт», – йдеться у повідомленні.
  • Раніше особи з подвійним американсько-українським громадянством цієї групи могли вʼїжджати в Україну, а потім виїжджати з неї, якщо вони знімалися з реєстрації місця проживання в Україні та реєстрували місце проживання в США. 
  • Доповнено. Такі норми діяли і раніше, пояснив у коментарі «Інтерфакс-Україна» речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. 
  • За його словами, не варто плутати громадян України, які постійно проживають за межами України з тими, хто мав у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.
  • «Раніше такі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років на час воєнного стану також мали можливість виїжджати за межі України. Однак зі зміною норм законодавства тепер така можливість для них обмежена», – зазначив Демченко.

Контекст

До повномасштабного вторгнення РФ 4% дорослих українців стверджували, що мають громадянство іншої країни, свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) від 2022 року. 

КМІС також провів опитування серед українських біженців у квітні 2024 року. Серед респондентів 7% стверджують, що вони вже мають громадянство іншої (крім України) країни, а ще 12% подали документи і чекають на рішення. Не подавали і не планують робити цього 34%.

1 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський під час звернення до депутатів сказав, що вносить законопроєкт про множинне громадянство і що українців у світі – 65 млн. Проте досі руху цього законопроєкту не було.

На початку 2022-го Зеленський заявив, що знову внесе до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Отримати український паспорт зможуть іноземці, які є українцями етнічно, з усіх країн, окрім країни-агресора, а також ті, хто захищають Україну, наголосив він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні