Категорія
Новини
Дата

Чотирьох суддів Київського апеляційного суду викрили у хабарі в $35 000. Що про це відомо

2 хв читання

Співробітники НАБУ і САП викрили чотирьох суддів Київського апеляційного суду на одержанні неправомірної вигоди у розмірі $35 000 за ухвалення «потрібного» рішення, повідомила пресслужба НАБУ. За даними джерел журналіста Олега Новікова, йдеться про суддів Юрія Сливу, Віктора Глиняного, Ігоря Паленика та Вʼячеслава Дзюбіна.

Ключові факти

  • Як заявляє слідство, суддя Київського апеляційного суду запропонував одній зі сторін у справі задовольнити скаргу щодо скасування арешту майна приватного товариства. Джерела Новікова повідомили, що йдеться про майно «Мотор Січ» у справі ексочільника підприємства Вʼячеслава Богуслаєва
  • За даними НАБУ, за це йому та трійці суддів у справі представник компанії мав надати неправомірну вигоду у розмірі $35 000. 
  • Передача хабаря відбулась 28 листопада. $10 000 суддя-посередник залишив собі, а $25 000 поклав у коробку з-під віскі для передачі колегам. Вони ж після отримання коштів розділили їх між собою, йдеться у повідомленні НАБУ.
  • Під час обшуків за місцем знаходження та проживання суддів детективи вилучили кошти, надані як неправомірна вигода, йдеться у повідомленні НАБУ. Зараз вирішується питання щодо повідомлення суддям про підозру.
Чотирьох суддів Київського апеляційного суду викрили у хабарі в $35 000. Що про це відомо /Фото 1

Чотирьох суддів Київського апеляційного суду підозрюють у хабарі

Чотирьох суддів Київського апеляційного суду викрили у хабарі в $35 000. Що про це відомо /Фото 2

Чотирьох суддів Київського апеляційного суду підозрюють у хабарі

Попередній слайд
Наступний слайд
Чотирьох суддів Київського апеляційного суду викрили у хабарі в $35 000. Що про це відомо /Фото 3

Колегія Київського апелляційного суду (зліва направо) Ігор Паленик, Юрій Слива й Віктор Глиняний, 11 жовтня 2023 року. Фото: Стас Юрченко, "Ґрати"

Контекст

1 липня цього року президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя».

Згідно з рішенням РНБО пропонується, зокрема, внести зміни до Кримінального кодексу в частині посилення кримінальної відповідальності за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя. При цьому передбачається покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Колишнього президента «Мотор Січ» Богуслаєва затримала контррозвідка СБУ у жовтні минулого року.

Слідство заявляє, що посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для російської армії. Слідчі СБУ повідомили організаторам оборудки про підозру за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На все майно президента АТ «Мотор Січ» Богуслаєва, який підозрюється в роботі на агресора, накладено арешт

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні