Категорія
Новини
Дата

Тиск на бізнес. Рух «Маніфест 42» заявив, що доручення президента Зеленського проігнороване

Громадський рух «Маніфест 42» вимагає виконання доручення президента Володимира Зеленського, дане на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. Відповідна заява, яку підписав голова правління Громадської спілки «Маніфест 42» Сергій Позняк, опублікована 21 листопада.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Маніфест 42» вимагає зупинити свавілля тилових силовиків у вигляді «маски-шоу» з автоматниками, необґрунтованих арештів рахунків, конфіскації майна та коштів, тисяч «порожніх» кримінальних справ та інших проявів корупційного тиску», – йдеться у заяві.
  • Представники бізнесу наголошують, що за пʼять місяців, що минули після президентського доручення, проблема лише загострилась. За даними Офісу генпрокурора, частка кримінальних справ проти бізнесу, які порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом, сягнула історичного максимуму – 77%
  • «Абсолютна більшість цих справ використовується тиловими силовиками виключно для корупційного тиску на бізнес», – наголошується у заяві «Маніфест 42». 
  • Водночас кількість закритих справ проти бізнесу перебуває на історично найнижчій позначці – у пʼять разів менша, ніж до вторгнення. «Завислі» справи потрібні корупціонерам для того, щоб ще більше тиснути на бізнес, вважають представники бізнесу.
  • Державна статистика вказує на те, що тилові силовики, користуючись абсолютною безкарністю, перейшли всі межі, заявляє «Маніфест 42». 
  • «На цьому тлі дуже дивно виглядають заяви окремих осіб, які тимчасово виконують державні функції, щодо відсутності проблеми. Якщо дослівно, «у 90% випадків в іншій країні підприємець міг би вже бути у вʼязниці», – зазначається у зверненні.
  • Громадський рух «Маніфест 42» вимагає оприлюднення імен підприємців та назв компаній, про злочини яких стало відомо заступнику голови Офісу президента з питань економіки (Ростислава Шурми. – Ред.). Йдеться про злочини, за які передбачене позбавлення волі, а за приховування інформації про них також передбачена відповідальність згідно Кримінального кодексу.
  • «Водночас ми вимагаємо розгляду справ корупційного тиску на бізнес на предмет зловживань тилових силовиків. У цьому контексті завдання президента України не просто не виконане – воно проігнороване», – йдеться у заяві.
  • «Маніфест 42» закликав президента Володимира Зеленського забезпечити виконання Конституції, а саме її 42 статті, яка гарантує право на підприємницьку діяльність. «Порушення Основного закону в умовах війни наносить непоправну шкоду економіці держави, яка в умовах війни й без того перебуває у надскладному становищі», – зазначається у заяві.

Контекст

Наприкінці травня цього року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували Маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромат» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

«Ментівський беспредєл набрид бізнесу, правоохоронці приходять та іменем закону шиють голі статті, кримінальні справи та тероризують бізнес, – емоційно пояснив ідею створення нової платформи Мазепа в коментарі Forbes, – Якщо влада не може покласти цьому край, то обʼєднаний бізнес готовий це зробити». 

Підприємці не обмежаться лише створенням реєстру. В планах – заснувати організацію, яка буде захищати бізнес від тиску правоохоронних структур та комунікуватиме з державою. Як це може працювати, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні