Обшуки на підприємствах Костянтина Жеваго /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

ДБР проводить обшуки на підприємствах корпорації «Артеріум» Костянтина Жеваго – «Інтерфакс-Україна»

Костянтин Жеваго Фото УНІАН

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) проводять обшуки на підприємствах корпорації «Артеріум», підконтрольних колишньому народному депутату Костянтину Жеваго. Перевіряється можлива колаборація з ворогом, пише «Інтерфакс-Україна» із посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У рамках кримінального провадження перевіряється можлива причетність Костянтина Жеваго та інших підконтрольних йому осіб до колабораційної діяльності, роботи його підприємств на користь РФ, розповів співрозмовник агентства. За його словами, йдеться, зокрема, про підприємства корпорації «Артеріум».
  • Також слідчі дії проводяться вдома в осіб, які від імені Жеваго провадять господарську діяльність в Україні та купують нерухомість та активи підприємств реального сектора економіки на користь екснардепа.
  • За словами джерела, існує стійкий взаємний фінансово-господарський звʼязок між Жеваго та цими підприємствами.
  • Співрозмовник нагадав, що екснардеп перебуває в розшуку як підозрюваний в іншому кримінальному провадженні та переховується за межами України.
  • У «Артеріумі» обвинувачення назвали «неприпустимими, безпідставними та такими, що наносять суттєву шкоду іміджу та діловій репутації компанії».
  • «Причиною обшуків, яку озвучили працівники ДБР, є начебто причетність компанії до колабораційної діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України)… Компанія переконана у безпідставності звинувачень та доведе свою непричетність», – сказано в офіційній заяві.

Контекст

Корпорація «Артеріум», понад 90% якої належить Жеваго, є лідером на українському роздрібному ринку антибіотиків за продажами у грошовому еквіваленті. Понад 11% проданих в Україні антибіотиків у 2020–2021 роках припадали на компанію Жеваго.

Антибіотики – важлива складова бізнесу «Артеріума». У 2020 році виторг компанії становив 3,65 млрд грн, за даними YouControl. З них майже 20% припало на антибіотики – 693,7 млн грн. У 2021 році Forbes оцінював «Артеріум» у більш як $300 млн. Через війну березнева оцінка статків Костянтина Жеваго від Forbes зменшилася на $800 млн – до $2,1 млрд.

18 листопада стало відомо, що співробітники БЕБ проводили обшуки в адміністративних та офісних будівлях двох ГЗК групи Ferrexpo Костянтина Жеваго. За повідомленням БЕБ, підприємства підозрюють в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн. 

Ці ГЗК та ще десяток товариств належать до групи пов’язаних суб’єктів господарювання. «Їхнім єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших олігархів України, який фактично перебуває у Князівстві Монако», – кажуть у бюро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні