Категорія
Новини
Дата

Держателі євробондів і ВВП-варантів України погодилися на відтермінування виплат

Держателі євробондів і ВВП-варантів України погодилися відтермінувати виплати за ними на два роки. Україна завершила операції з управління державними борговими зобов’язаннями, розпочаті 20 липня 2022 року, йдеться в повідомленні Мінфіну.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Тритижневі переговори з держателями єврооблігацій та ВВП-варантів завершились успішним внесенням змін до умов випуску всіх євробондів та державних деривативів України, повідомили в міністерстві. 
  • Держателі близько 75% сукупної непогашеної номінальної суми 13 серій ОЗДП проголосували за зміни в умови випуску цих облігацій. Для затвердження змін необхідні були щонайменше голоси держателів 2/3 сукупної непогашеної номінальної суми облігацій. Кожна окрема серія єврооблігацій отримала також більше 50% голосів за зміну умов.
  • У голосуванні за зміни умов випуску державних деривативів (ВВП-варантів) взяли участь держателі приблизно 93% сукупної непогашеної умовної суми державних деривативів, при цьому за зміни проголосували держателі приблизно 91% сукупної непогашеної умовної суми державних деривативів. 
  • Позитивне голосування за зміни є свідченням бажання інвесторів підтримати Україну, а також знизити потенційний негативний ефект від цих інструментів на економіку України під час післявоєнного зростання, наголосили в Мінфіні.
  • Також інвестори підтримали пропозиції від «Укренерго» та «Укравтодору» щодо змін до умов випуску їхніх відповідних єврооблігацій, випущених під державні гарантії.

Ключова цитата

«Ми вдячні інвесторам за те, що вони прийняли нашу пропозицію. Завдяки солідарності з Україною, яку продемонстрували комерційні інвестори разом з офіційним сектором, ми зможемо задовольнити потреби державного бюджету країни, яка перебуває у війні, і зберегти наші державні фінанси стабільними», – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Держателі євробондів і ВВП-варантів України погодилися на відтермінування виплат /Фото 1

Скрін поста міністра фінансів Сергія Марченко в Facebook

Контекст

20 липня уряд опублікував постанови №805 та №806, якими доручив Мінфіну домовитися з кредиторами про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки, а за ВВП-варантами – на один рік. 

Щодо єврооблігацій було доручено домовитися з кредиторами про перенесення дати погашення на 24 місяці. Якщо держателі облігацій не погодяться на такі зміни, то уряд планує обслуговувати борги згідно чинних умов випуску євробондів. 

Щодо ВВП-варантів пропонувалося, аби у звітному 2023 році базова сума не перевищувала 0,5% ВВП у поточних цінах.

Також до умов випуску пропонують включити можливість України протягом 2024–2027 років викупити свої деривативи повністю або частково за ціною, що дорівнює сукупній умовній сумі варантів під викуп.

Група міжнародних кредиторів погодилась відстрочити виплати Україною заборгованості за євробондами – з 1 серпня 2022 року до кінця 2023-го з можливістю пролонгації ще на рік. Крім того, кредитори закликали власників ВВП-варантів взяти до уваги запити України щодо їх коригування.

9 серпня стало відомо, що держателі понад 90% умовної вартості ВВП-варантів схвалили пропозиції України про відтермінування виплат та перегляд умов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні