Категорія
Новини
Дата

Держателі ВВП-варантів погодилися з пропозицію України щодо реструктуризації

Держателі понад 90% умовної вартості ВВП-варантів схвалили пропозиції України про відтермінування виплат та перегляд умов, пише «Інтерфакс-Україна». Остаточні результати Україна оголосить після зборів 10 серпня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На спеціальних зборах були представлені держателі приблизно 93% умовної вартості ВВП-варантів. 91% таких власників проголосували за відтермінування виплат та перегляд умов.
  • Кворум було досягнуто, і Україна отримала необхідні згоди на користь надзвичайного рішення, йдеться в біржовому повідомленні.
  • Наразі це попередні результати, остаточні Україна оголосить після зборів 10 серпня. На них також буде розглядатися пропозиція про відтермінування виплат за єврооблігаціями країни та держкомпаній під держгарантії.
  • Для реструктуризації цих виплат необхідна підтримка понад 2/3 власників єврооблігацій усіх випусків та понад 50% – кожного випуску. Останній термін голосування щодо них – о 17:00 за нью-йоркським часом у вівторок, 9 серпня. 

Відповідно до умов обігу варантів України, виплати за ними починають здійснюватися після того, як обсяг ВВП перевищить $125,4 млрд. Цього показника економіка Україна досягнула у 2018 році (тоді ВВП перевищив $130 млрд).

Перші виплати за варантами стосуються 2019 року, їх Україна робить з дворічним часовим лагом. Тобто за 2019-й Україна заплатила лише у 2021 році.

У 2022-му мали б відбутися виплати за 2020 рік і так далі аж до 2040-го, коли відбудеться остання виплата за 2038 рік.

Виплати за варантами привʼязані до показників зростання ВВП. Так само від ВВП залежить і сума щорічних виплат, вона обраховується у відсотках до ВВП країни.

Сумарна номінальна вартість українських ВВП-варантів становить $3,24 млрд. Термін їх обігу закінчиться у 2040 році. За різними підрахунками, сумарний обсяг виплат за цими інструментами до завершення терміну їх обігу може в десятки разів перевищити номінальну вартість.

Контекст

20 липня уряд опублікував постанови №805 та №806, якими доручив Мінфіну домовитися з кредиторами про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки, а за ВВП-варантами – на один рік. 

Щодо єврооблігацій доручено домовитися з кредиторами про перенесення дати погашення на 24 місяці. Якщо держателі облігацій не погодяться на такі зміни, то уряд планує обслуговувати борги згідно чинних умов випуску євробондів. 

Щодо ВВП-варантів пропонується, аби у звітному 2023 році базова сума не перевищувала 0,5% ВВП у поточних цінах.

Також до умов випуску пропонують включити можливість України протягом 2024–2027 років викупити свої деривативи повністю або частково за ціною, що дорівнює сукупній умовній сумі варантів під викуп.

Група міжнародних кредиторів погодилась відстрочити виплати Україною заборгованості за євробондами – з 1 серпня 2022 року до кінця 2023-го з можливістю пролонгації ще на рік. Крім того, кредитори закликали власників ВВП-варантів взяти до уваги запити України щодо їх коригування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні