Категорія
Новини
Дата

Держава з початку війни придбала 10 500 дронів на 1 млрд грн через Prozorro Market

Від початку великої війни держава закупила через електронний каталог Prozorro Market 10 500 безпілотників для потреб Сил оборони на 1 млрд грн. Йдеться про дрони FPV, DJI Mavic, DJI Air 2S, DJI Phantom тощо. Про це «Укрінформу» повідомили в державній установі «Професійні закупівлі».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загальна вартість безпілотників, придбаних через Prozorro Market, становить 1 млрд грн. При цьому завдяки високій конкуренції на закупівлях вдалося заощадити 65 млн грн.
  • Купити безпілотний апарат через Prozorro Market за бюджетні кошти так само просто та швидко, як і будь-який інший товар, наголошують в держустанові.
  • Безпілотники в Prozorro Market найчастіше купують об’єднані територіальні громади, а потім передають їх військовим частинам. Загалом дрони з використанням цього інструмента придбали вже понад 180 замовників.
  • Як повідомлялося, електронний каталог Prozorro Market – аналог інтернет-магазину для закупівель коштом держави. Товари широкого вжитку, включно з дронами, в Prozorro Market адмініструє державна установа ʼПрофесійні закупівліʼ.

Контекст

У лютому цього року Кабмін ухвалив постанову про оборонні закупівлі, які відбуватимуться за конкурентною процедурою через закритий модуль системи Prozorro. Рішення стосується постачальників масових дронів іноземних виробників, таких як Mavic, Autel та Matrice. Цим продавцям надали рівні умови для доступу до державних контрактів, і завдяки конкуренції можна буде знижувати вартість. 

​​Mavic, Autel та Matrice – базові дрони на першій лінії, які є «очима» піхоти, каже екскомандир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий. Масштаби використання таких дронів на фронті – десятки, а то й сотні тисяч, говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко

Держава розраховує підвищити конкуренцію серед постачальників і таким чином зменшити вартість трьох популярних на фронті дронів. Відтепер будь-який постачальник цих моделей зможе подати заявку на участь у тендерах у рамках урядового проєкту із закупівлі безпілотників «Армія дронів». Як нововведення змінює правила гри, читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

У квітні Агенція оборонних закупівель Міноборони за результатами торгів на Prozorro уклала контракти на постачання 3000 БпАК DJI Mavic 3E та 1000 DJI Mavic 3T. Загальна сума укладених контрактів – 575,2 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні