Категорія
Новини
Дата

Держави МЕА вивільнять із резервів 120 млн барелів нафти. Світ шукає альтернативу поставкам із РФ

Держави Міжнародного енергетичного агентства погодилися вивільнити з резервів 120 млн барелів нафти, заявив директор МЕА Фатіх Біроль. Це найбільше вивільнення резервів за 47 років існування організації, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Планується, що 60 млн барелів виділять США, ще 60 млн – решта учасників МЕА.
  • Коли ринок отримає додаткові 60 млн барелів від країн МЕА, поки що не відомо. Біроль сказав, що деталі рішення буде оприлюднено найближчим часом.
  • Додатковий обсяг нафти на ринку повинен знизити ціни та зменшити вплив на глобальну економіку на тлі пошуку альтернативи російській нафті.
  • Новина від МЕА знизила ціну на нафту Brent більш ніж на 5%, до $101,07 за барель, але частину зниження невдовзі відіграла.

Контекст

Президент США Джо Байден минулого тижня заявив, що США готові виводити зі свого стратегічного резерву по 1 млн барелів нафти на добу протягом півроку, тобто близько 180 млн барелів. 

До цього Байден закликав американські компанії нарощувати видобуток, щоб досягти зниження цін на нафту. Це також дозволить зменшити залежність від російських енергоносіїв, заявив він. Крім того, президент США запропонував розглянути заходи для стимулювання компаній до активнішого видобутку нафти.

Після заяви Байдена Goldman Sachs знизив прогноз вартості Brent на друге півріччя на $10 за барель, до $125.

Водночас ОПЕК+ вирішили дотримуватися плану поступового збільшення видобутку. Експортери не погодилися його розширити, щоб помʼякшити кризу, спричинену війною в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні