Категорія
Новини
Дата

Дешеві ВВП-варанти, дорогі ОВГЗ, допомога від ЄС та МВФ. Про що розповів міністр фінансів депутатам

Нерезиденти втратили 14 млрд грн протягом січня, скорочуються залучення коштів від ОВДП. Натомість Україна скуповує свої борги, поки вони подешевшали через загрозу російського вторгнення, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, відповідаючи на запитання депутатів у Верховній Раді. За його словами, криза – це не тільки проблеми, але й можливості.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінфін у лютому викупив 20% ВВП-варантів, а також скоротив виплати за євробондами з погашенням у вересні на $100 млн – до $912 млн.
  • Через загрозу вторгнення РФ нерезиденти втратили 14 млрд грн протягом січня. Частка ОВДП, якою володіють іноземні інвестори, скоротилася з 10 до 8%, повідомив Марченко.
  • В січні Мінфін залучив від розміщення ОВДЗ в п’ять разів менше, ніж зазвичай, каже міністр фінансів.
  • Україна буде вчасно та в повному обсязі обслуговувати свої боргові зобовʼязання, а слова «списання боргів» навіть не вживаються, наголосив Марченко.
  • На потреби оборони країни Мінфін додатково виділить з бюджету близько 22 млрд грн. Законопроєкт опрацьовується в бюджетному комітеті.
  • МВФ за результатами перегляду програми Stand-By може виділити Україні транш на $700 млн. Місія фонду очікується найближчим часом.
  • Україна може отримати від ЄС перший транш макрофінансової допомоги в €600 млн наприкінці березня-початку квітня. Другий – після виконання низки заходів щодо структурних реформ.
  • Уряд розглядає можливість залучення від $500 млн від Світового банку і до $300 млн від японського уряду в рамках нової «зеленої» програми.

Контекст

Напочатку січня нерезиденти почали активно скорочувати свій портфель гривневих ОВДП, що позначилося на курсі гривні. Дохідності українських єврооблігацій із погашенням у вересні 2022 року повторили січневі пікові значення – 27%.

Після різкої втрати 6–7% вартості курс гривні поступово стабілізувався на рівні 28,1 грн/дол. США. Близько до такого рівня курс перебував рік тому – на початку 2021 року.

Через погіршення інформаційного середовища у січні відбувся помірний відплив вкладів населення – до 5% вкладів від загального обсягу, який на третину можна пояснити сезонними факторами, кажуть в НБУ. Відтік переважно стосувався поточних рахунків, тоді як обсяг строкових депозитів майже не змінився.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні