Категорія
Новини
Дата

Українські банки спокійно зустріли відплив депозитів. В НБУ кажуть про високий запас ліквідності

Українські банки спокійно зустріли відплив депозитів, маючи значний запас ліквідності, повідомили Forbes.ua у Національному банку. У січні був помірний відплив вкладів населення – до 5% від загального обсягу депозитів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Через погіршення інформаційного середовища у січні відбувся помірний відплив вкладів населення – до 5% вкладів від загального обсягу, який на третину можна пояснити сезонними факторами, кажуть в НБУ. Відтік переважно стосувався поточних рахунків, тоді як обсяг строкових депозитів майже не змінився.
  • На початку лютого спостерігався приплив коштів на рахунки, що фактично знівелювало попередній тиск на ліквідність банків, зазначають у Нацбанку.
  • На середину лютого банки спокійно зустріли відпливи, маючи значний запас ліквідності. Поточний рівень LCR значно вищий за норматив.
  • Загалом у банківській системі є належний запас високоліквідних коштів, аби покрити навіть суттєві відпливи у разі їхнього настання, кажуть у НБУ.

Контекст

Наприкінці минулого тижня відбулося чергове напруження інформаційного середовища через ризики ескалації воєнного конфлікту. Це вплинуло на баланс попиту та пропозиції на валютному ринку. Основним чинником підвищеного попиту на валюту залишається психологічний, заявляють у НБУ.

14 лютого міжбанк відкрився стрибком курсу долара через загрозу російського вторгнення. НБУ одразу вийшов з інтервенціями і продав $377 млн для згладжування коливань курсу. Це дало змогу вгамувати тимчасовий сплеск попиту на валюту вже у першу годину роботи міжбанку.

15 лютого Міноборони Росії заявило про початок відведення військ від кордонів України до пунктів базування. Підрозділи Західного та Південного військових округів завершили навчання і розпочали повернення до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом, повідомив офіційний представник Міноборони РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні