Категорія
Новини
Дата

Десятки мільйонів гривень. Видавництво Vivat оцінило збитки від руйнування друкарні у Харкові

1 хв читання

Видавництво Vivat оцінило орієнтовні збитки внаслідок руйнування друкарні «Фактор-друк» у Харкові у десятки мільйонів гривень, повідомила в інтервʼю Суспільне Культура директорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

У друкарні внаслідок російського обстрілу 23 травня згоріло 50 000 уже надрукованих примірників, загинуло семеро працівників.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Орлової, на момент удару у видавництва в друці було замовлень орієнтовно на 20 млн грн. Це як новинки від українських авторів, так і нові наклади дитячих книжок та додруки бестселерів.
  • Поки все ще триває інвентаризація, а видавництво чекає на висновки від торгово-промислової палати, але орієнтовні збитки становлять десятки мільйонів гривень.
  • Орлова додала, що видавництво уже планує перевидати втрачені тиражі й далі публікувати новинки. «Щомісяця ми видаємо 25–30 нових тайтлів. Ми достатньо великі й спроможні – хотілося б не зупинятися, але зараз, через брак грошей, доведеться трохи сповільнитися», – сказала вона.
  • Директорка також розповіла, що у день обстрілу на зміні було приблизно 50 людей: семеро загинули, девʼятеро досі в лікарні – частина у тяжкому стані, частина втратили зір чи слух. Ще 22 людини уникнули госпіталізації. Загалом так чи інакше постраждала половина працівників. За словами Орлової, три людини звільнилися після обстрілу.

Контекст

Останні місяці РФ майже щодня завдає ракетних і дронових ударів та атакує Харків КАБами. 23 травня ворог вдарив по типографії «Фактор-Друк». За даними засновника і президента групи компаній «Фактор» Сергія Політучого, понад 1000 кв. м палітурного цеху вигоріли вщент разом із унікальним обладнанням.

Типографія «Фактор-Друк» входить до групи компаній «Фактор» разом із видавництвом і книгарнями Vivat. Там друкували книжки практично всіх українських видавництв, йдеться в повідомленні в офіційному Telegram-каналі книгарні Vivat.

Політучий уже заявив, що наслідки ракетного удару по друкарні в Харкові відчує вся галузь. За його оцінкою, сукупні потужності друкарень України після руйнування типографії зменшаться не менш ніж на 30–40%.

24 травня президент Володимир Зеленський прибув до одного з найбільших поліграфічних комплексів Харкова та всієї України, який зазнав ракетного удару. Президент заявив, що держава допоможе типографії відновити роботу. Згодом фонд американського мільярдера Говарда Баффета повідомив, що допоможе відновити обладнання у знищеній росіянами типографії «Фактор-Друк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд