Категорія
Новини
Дата

Фонд Говарда Баффета допоможе відновити типографію «Фактор-Друк» у Харкові

2 хв читання

Фонд американського мільярдера Говарда Баффета допоможе відновити обладнання у знищеній росіянами типографії «Фактор-Друк» у Харкові. Про це він та віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко повідомили на «Книжковому арсеналі», пише «Економічна правда».

23 травня внаслідок ракетної атаки в типографії загинуло семеро людей, ще 21 людина зазнала поранень. Унаслідок атаки було зруйновано виробничий комплекс, 50 000 книжок було спалено

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Свириденко, уряд визначає книгодрук як сферу, яку ми «хочемо та будемо» підтримувати, проте лише цього недостатньо для повноцінного відновлення виробництва. 
  • Віцепрем’єрка додала, що міністерство надаватиме гранти на нове обладнання для друкарні.
  • «Крім грантової підтримки на відновлення обладнання ми звернулися до Говарда Баффета, і він пообіцяв допомогти повністю відновити зруйноване обладнання та приміщення», – розповіла вона.
  • У відеозверненні Баффет розповів, що розмовляв із засновником і президентом групи компаній «Фактор» Сергієм Політучим. Він додав, що його фонд допоможе відновити друкарню, можливо, спершу у тимчасовому форматі, аби якнайшвидше замінити обладнання та запустити друк підручників, щоб діти у школах отримали їх вчасно напередодні навчального року.
  • «Вони можуть знищити книги, але не українську стійкість та відданість. І ми маємо відновити друкарню, і зробити це швидко», – заявив Баффет.

Контекст

Говард Баффет – американський мільярдер і філантроп, середній син найуспішнішого інвестора світу і власника статків у $107 млрд Воррена Баффета. Говард Баффет є найбільшим приватним донором України: з початку війни і станом на березень 2023 року його фонд The Howard G. Buffett Foundation надав допомоги українцям більш як на $196 млн. 

Останні місяці РФ майже щодня завдає ракетних і дронових ударів та атакує Харків КАБами. 23 травня ворог вдарив по типографії «Фактор-Друк». За даними засновника і президента групи компаній «Фактор» Сергія Політучого, понад 1000 кв. м палітурного цеху вигоріли вщент разом із унікальним обладнанням.

Типографія «Фактор-Друк» входить до групи компаній «Фактор» разом із видавництвом і книгарнями Vivat. Там друкували книжки практично всіх українських видавництв, ідеться в повідомленні в офіційному Telegram-каналі книгарні Vivat.

Політучий уже заявив, що наслідки ракетного удару по друкарні в Харкові відчує вся галузь. За його оцінкою, сукупні потужності друкарень України після руйнування типографії зменшаться не менш ніж на 30–40%.

24 травня президент Володимир Зеленський прибув до одного з найбільших поліграфічних комплексів Харкова та всієї України, який зазнав ракетного удару. Президент заявив, що держава допоможе типографії відновити роботу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні