Категорія
Новини
Дата

«Відчує уся галузь». «Фактор-Друк» очікує скорочення потужності друкарень на 30-40% після обстрілу типографії у Харкові

1 хв читання

Наслідки ракетного удару по друкарні у Харкові відчує уся галузь, повідомив в ефірі «Радіо Свобода» власник поліграфічного комбінату «Фактор-Друк» Сергій Політучий. За його словами, відновити зруйноване обстрілом виробництво друкарні Vivat у Харкові буде неможливо без підтримки держави і міжнародної спільноти.

Унаслідок удару Росії по типографії «Фактор Друк» у Харкові 23 травня загинули люди і згоріли 50 000 книг.

Ключові факти

  • За словами Політучого, атака РФ матиме наслідки на всю галузь книговидавництва в Україні, оскільки через безпекову й енергетичну ситуацію у Харкові місцеві друкарні й так працювали не на повну і не забезпечували потреби всіх видавництв.
  • «Склалася ситуація, коли всі сукупні потужності друкарень України вже не могли забезпечити потреби видавництв. З руйнуванням нашої типографії сукупна потужність зменшиться не менш ніж на 30-40%», – сказав він.
  • Власник поліграфічного комбінату зазначив, що «Фактор-Друк» друкував до 50% всіх підручників в Україні. 
  • «І тому як це будемо робити завтра, я на зараз не знаю. І я розумію, що без підтримки і міжнародної спільноти, і держави це питання буде вирішити дуже важко», – сказав Політучий.
  • Водночас навіть із допомогою відновлення роботи друкарні може зайняти щонайменше кілька місяців, сказав він.
  • Стосовно можливості релокації друкарні до більш безпечних регіонів України, Політучий зазначив, що вона – дуже дороговартісна. Крім того, за його словами, в інших областях України такі підприємства можуть відчути брак спеціалістів у цій галузі.

Контекст

Останні місяці РФ майже щодня завдає ракето-дронових ударів та атакує Харків КАБами. Напередодні ворог вдарив по типографії «Фактор-Друк»

За даними засновника і президента Групи компаній «Фактор» Сергія Політучого, семеро загиблих та 16 травмованих. Понад 1000 квадратних метрів палітурного цеху вигоріли вщент разом з унікальним обладнанням, написав підприємець на сторінці у Facebook.

Типографія «Фактор-друк» входить до групи компаній «Фактор» разом із видавництвом і книгарнями Vivat. Там друкувалися книжки практично усіх українських видавництв, йдеться у повідомленні в офіційному телеграм-каналі книгарні Vivat.

23 травня російські війська завдали близько десяти ударів по цивільній інфраструктурі Харкова. Крім друкарні окупанти вдарили по транспортній інфраструктурі та одному з підрозділів комунального підприємства, що займається життєзабезпеченням міста.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні