Категорія
Новини
Дата

До АРМА передано арештованого майна на 15 млрд грн. Активи контролювалися профспілками та російським корпораціям

2 хв читання

Упродовж цього тижня за матеріалами СБУ до АРМА передано арештовані активи на близько 15 млрд грн, йдеться у повідомленні спецслужби. Частина з них контролювалася найбільшими російськими корпораціями та українськими профспілками.

Ключові факти

  • Зокрема, в управління держави перейшли 80 майнових комплексів (санаторії, спортивні установи тощо) у різних регіонах орієнтовною вартістю 7 млрд грн, які були незаконно виведені з державної власності і передані на баланс профспілок України.
  • Також до АРМА передані активи 19 українських компаній, які контролювались російськими корпораціями «Ростех», «Роснефть», «Газпром», «РусАл», «Росатом», «Група ГМС», «Татнефть» та російськими банками на загальну суму понад 7,75 млрд грн, а також тисячі закріплених за ними об’єктів нерухомого та рухомого майна на сотні мільйонів гривень.
  • Що стосується майна, яке перебувало на балансі Федерації профспілок України, то за інформацією кібердепартаменту СБУ, з 1992 року по теперішній час посадовці Федерації незаконно відчужили 80 курортно-оздоровчих, спортивних та інших державних комплексів, заявили в СБУ. 
  • Це робилося шляхом заниження ринкової вартості об’єктів та здійснення покупцем мінімальної офіційної оплати без погодження з ФДМ. Такі схеми завдавали збитків державі в особливо великих розмірах, зазначає слідство. 
  • До АРМА за ініціативи СБУ передані такі об’єкти як: готелі «Турист» та «Дружба» у Києві; санаторій «Жовтень» у Конча-Заспі, одеський санаторій «Куяльник», «Моршинський» у Львівській області та «Поляна» на Закарпатті; спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.
  • АРМА зможе здійснювати менеджмент вказаних активів з метою отримання прибутку для держави, до моменту поки їх буде остаточно вилучено на користь України відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів».

Контекст

За час роботи у воєнний період до АРМА надійшла ухвала суду про передачу в управління активів загальною вартістю понад 12,3 млрд грн, заявляють в агентстві.

Однією ухвалою суд передав 95 облігацій внутрішніх державних позик та 4600 облігацій зовнішніх державних позик України вартістю $4,7 млн (понад 138 млн грн). Також зазначеним рішенням передано прості бездокументарні іменні акції на суму 12,1 млрд грн.

З початку повномасштабної війни в Україні загалом до АРМА надійшло 90 судових ухвал про передачу в управління арештованих активів, зокрема об’єктів власності РФ та республіки Білорусь.

В умовах воєнного часу динаміка передачі в АРМА активів на підставі судових рішень зросла вчетверо в порівнянні з минулорічними показниками (97 ухвал протягом 2021 року), заявляють в АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні