Категорія
Новини
Дата

До АРМА передано арештованого майна на 15 млрд грн. Активи контролювалися профспілками та російським корпораціям

Упродовж цього тижня за матеріалами СБУ до АРМА передано арештовані активи на близько 15 млрд грн, йдеться у повідомленні спецслужби. Частина з них контролювалася найбільшими російськими корпораціями та українськими профспілками.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зокрема, в управління держави перейшли 80 майнових комплексів (санаторії, спортивні установи тощо) у різних регіонах орієнтовною вартістю 7 млрд грн, які були незаконно виведені з державної власності і передані на баланс профспілок України.
  • Також до АРМА передані активи 19 українських компаній, які контролювались російськими корпораціями «Ростех», «Роснефть», «Газпром», «РусАл», «Росатом», «Група ГМС», «Татнефть» та російськими банками на загальну суму понад 7,75 млрд грн, а також тисячі закріплених за ними об’єктів нерухомого та рухомого майна на сотні мільйонів гривень.
  • Що стосується майна, яке перебувало на балансі Федерації профспілок України, то за інформацією кібердепартаменту СБУ, з 1992 року по теперішній час посадовці Федерації незаконно відчужили 80 курортно-оздоровчих, спортивних та інших державних комплексів, заявили в СБУ. 
  • Це робилося шляхом заниження ринкової вартості об’єктів та здійснення покупцем мінімальної офіційної оплати без погодження з ФДМ. Такі схеми завдавали збитків державі в особливо великих розмірах, зазначає слідство. 
  • До АРМА за ініціативи СБУ передані такі об’єкти як: готелі «Турист» та «Дружба» у Києві; санаторій «Жовтень» у Конча-Заспі, одеський санаторій «Куяльник», «Моршинський» у Львівській області та «Поляна» на Закарпатті; спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.
  • АРМА зможе здійснювати менеджмент вказаних активів з метою отримання прибутку для держави, до моменту поки їх буде остаточно вилучено на користь України відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів».

Контекст

За час роботи у воєнний період до АРМА надійшла ухвала суду про передачу в управління активів загальною вартістю понад 12,3 млрд грн, заявляють в агентстві.

Однією ухвалою суд передав 95 облігацій внутрішніх державних позик та 4600 облігацій зовнішніх державних позик України вартістю $4,7 млн (понад 138 млн грн). Також зазначеним рішенням передано прості бездокументарні іменні акції на суму 12,1 млрд грн.

З початку повномасштабної війни в Україні загалом до АРМА надійшло 90 судових ухвал про передачу в управління арештованих активів, зокрема об’єктів власності РФ та республіки Білорусь.

В умовах воєнного часу динаміка передачі в АРМА активів на підставі судових рішень зросла вчетверо в порівнянні з минулорічними показниками (97 ухвал протягом 2021 року), заявляють в АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні