Категорія
Новини
Дата

До Києва приїхали топи Bank of America, агрогіганта Archer Daniels Midland та страховика Marsh McLennan. Подробиці

У пʼятницю, 12 січня, до Києва прибула делегація посадовців зі Сполучених Штатів. Окрім спецпредставниці США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, до її складу увійшли топпосадовці Bank of America, агрокомпанії Archer Daniels Midland та однієї з найбільших у світі страхових компаній Marsh McLennan, повідомила Пріцкер під час зустрічі з українськими медіа.

Ключові факти

  • Мета візиту [саме у такому складі] – щоб представники великих американських компаній могли побачити можливості для інвестицій в Україну вже зараз або після завершення «гарячої» фази війни, сказала Пріцкер.
  • Archer Daniels Midland вже кілька десятиліть працює в Україні (компанія «АДМ Україна», – Forbes), маючи тут близько 600 співробітників. Marsh McLennan цікавилася страховими продуктами. 
  • «Зараз в Україні діє страховий механізм для суден, що курсують Чорним морем, – зазначила Пріцкер. – А як щодо товарів, які вони перевозять? Як щодо повітряного транспорту? Тож це було обговорення з урядом, як розширити сферу покриття цього механізму».
  • Bank of America говорив про реструктуризацію українського держборгу за облігаціями (влітку 2022-го Україна домовилась з кредиторами про відтермінування платежів та погашень за частиною держборгу на два роки, – Forbes), уточнила Пріцкер. «Чим ліпшими будуть умови майбутньої реструктуризації, тим краще це буде для майбутніх випусків облігацій», – сказала вона.
  • У агросекторі йшлося про посилення довгострокової конкурентоспроможності України, яка змагається з такими країнами, як США, Бразилія та Австралія, зазначила Пріцкер. «Щоб Україна могла довгостроково конкурувати та реалізувати потенціал свого аграрного сектору, її установи, закони, процеси, транспорт та логістика повинні відповідати міжнародним стандартам», – констатувала вона.
  • «Сьогодні була дуже практична розмова, візит був настільки конкретним, наскільки це можливо – між компаніями та урядом, щоб вони могли зрозуміти, яка реальна ситуація і яким є реальний потенціал», – розповіла Пріцкер.

Контекст

15 вересня 2023 року колишня міністерка торгівлі США Пенні Пріцкер була призначена на посаду спеціального представника з питань економічного відновлення України. 16 жовтня вона відвідувала Україну.

Пенні Пріцкер має глибокі родинні зв’язки з Україною. У жовтні 2015 року на той час міністр торгівлі США Пріцкер відвідала Україну, зокрема село Великі Пріцьки Київської області, звідки її предки наприкінці ХІХ століття поїхали до США. За даними Forbes, сім’я Пріцкер володіє Hyatt Hotels Corp. і є однією з найбагатших у світі зі статками у $31 млрд.

12 січня Пріцкер здійснила другий офіційний візит в Україну. Вона запевнила український уряд у тому, що позиція США щодо України не змінилася. «Україна, як і раніше, користується підтримкою двопартійного Конгресу, й адміністрація Байдена старанно працює над ухваленням законопроєкту про додаткову допомогу», – сказала вона.

У Києві Пріцкер зустрілася із із спікером Ради Русланом Стефанчуком та депутатами, прем’єрміністром Денисом Шмигалем, а також обговорила питання експорту та розвитку логістичних шляхів із представниками українських компаній-експортерів та віцепрем’єром з відновлення України Олександром Кубраковим. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні