Категорія
Новини
Дата

Долар падає напередодні звіту щодо інфляції в США

Індекс, що вимірює долар по відношенню до шести валют-аналогів, впав на 0,8% у ході ранкових європейських торгів, тоді як євро зріс на 1,5% і торгувався вище за паритет з валютою США на рівні $1,019, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фунт також зріс, додавши 0,9% до рівня трохи нижчого за $1,17 долара.
  • Євро впав приблизно на одну десяту цього року, тоді як американська валюта зросла приблизно на 13%, причому остання була підтримана агресивним підвищенням відсоткових ставок та повідомленнями ФРС про майбутню грошово-кредитну політику.
  • Рухи на валютних ринках у понеділок відбулися через кілька днів після того, як Європейський центральний банк підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. і вказав на подальше підвищення, що свідчить про більш рішучий підхід до боротьби з інфляцією в регіоні єдиної валюти.
  • Падіння долара також передує виходу у вівторок свіжого звіту щодо інфляції в США, який інвестори уважно вивчатимуть у пошуках підказок про майбутню траєкторію підвищення ставок у найбільшій економіці світу. 
  • Аналітики, опитані агентством Reuters, очікують, що серпневий індекс споживчих цін становитиме 8,1% у річному обчисленні порівняно з 8,5% у липні.

Контекст

8 вересня ЄЦБ підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 базисних пунктів – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами підвищено з нуля до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5%, відповідно.

Востаннє ЄЦБ підвищував ключові ставки у липні. Тоді вони зросли одразу на 50 базисних пунктів, вперше з 2011 року. 

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд. У серпні вона зросла на 9,1%.За винятком цих чинників, індикатор базової інфляції зріс до нового максимуму в 4,3%, тож ціновий тиск продовжує набувати ширшого характеру.

Індекс ділової активності (PMI) у єврозоні в серпні другий місяць поспіль опинився нижче від рівня, що вказує на рецесію, – 49,2. Очікувалося, що він буде на рівні 49.

У серпні глава Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції, після цього долар підскочив до 20-річного максимуму.

Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підніме ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і буде тримати їх на цьому рівні «на деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж втричі перевищує намічені ФРС 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні