Категорія
Новини
Дата

Допомога на понад €16 млрд і 110 міжнародних угод. Підсумки конференції з відновлення України у Берліні

1 хв читання

Під час міжнародної конференції з відновлення (Ukraine Recovery Conference–2024) було підписано та анонсовано міжнародних угод та допомоги на понад €16 млрд, повідомила перша віцепрем’єр – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Конференція тривала у Берліні 11–12 червня. Основною її метою була мобілізація постійної міжнародної підтримки для відновлення, реконструкції, реформування та модернізації України.

Ключові факти

  • За словами Свириденко, на конференцію делегація з України приїхали за конкретними результатами з акцентом на відновленні енергетики, розвитку оборонно-промислового комплексу, залучення інвестицій, розвитку експорту, створенні умов для повернення українців. 
  • Вона зазначила, що за кожним із напрямків були укладені угоди, меморандуми і контракти. «Першочергово, це угоди в енергетичній сфері. Маємо вже низку компаній, які готові заходити на український ринок й допоможуть у перспективі побудувати 1 ГВт генеруючих потужностей. Обсяг потенційних інвестицій може становити €500-700 млн», – сказала віцепрем’єрка.  

Під час Міжнародної конференції з відновлення укладено такі угоди та анонсована допомога: 

  • Гарантійні та грантові угоди в рамках інвестиційного компонента програми Ukraine Facility – €1,4 млрд; 
  • Пакет допомоги на підтримку енергетики від США – $824 млн; 
  • Запуск Альянсу стійкості малого та середнього бізнесу для України – зобовʼязання на €7 млрд; 
  • Програма перенавчання фахівців Skills Alliance – понад €600 млн;
  • Дофінансування гуманітарного розмінування землі – $35 млн;
  • 14 угод між українськими та німецькими і міжнародними бізнес-партнерами – понад €560 млн; 
  • Угоди про страхування ризиків – понад $350 млн.

Загалом, під час конференції укладено 110 міжнародних угод. 

  • Міністерство економіки також нагадало, що представило Інвестиційний гайд, до якого включили 95 інвестиційних проєктів, що потребують близько $27 млрд фінансування.

Контекст

Напередодні Forbes дослідив Інвестиційний гайд Мінекономіки. Більшість – пропозиції від приватних компаній, а серед галузей переважає транспорт і логістика (20 проєктів), енергетика (15) та агропромисловий комплекс (15). Бюджет і направленість різна – від ферми з переробки промислових конопель у Рівненській області, для будівництва якої потрібен $1 млн, до великих проєктів. У гід потрапили проєкти від великого бізнесу, зокрема МХП, ДТЕК, «Дарниці», малого та середнього, державні програми. Forbes обрав найбільші проєкти.

Збір проєктів до інвестиційного гіда тривав майже рік. Перші відібрані під час підготовки «Плану України» влітку 2023-го. Тоді під керівництвом Мінекономіки було створено кілька робочих груп, які перебрали понад 400 інвестиційних проєктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні