Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital підвищив оцінку зростання ВВП України у 2023 році. Допомогли морський коридор, врожай і стабільність енергосистеми

Інвестиційна компанія Dragon Capital підвищила оцінку економічного зростання України у 2023 році на 0,7 в.п. – до 5,2% р/р. Також збережено макроекономічний прогноз на 2024 рік, попри ризики зовнішнього фінансування, йдеться в пресрелізі компанії. Аналітики зазначають, що українська економіка продовжує відновлюватися швидше, ніж очікувалося.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Dragon Capital очікує, що темпи зростання реального ВВП в листопаді–грудні сповільняться з +10,5% у жовтні, оціненими Мінекономіки, в основному через коливання виробництва агропродукції. Однак, за оцінкою компанії, у четвертому кварталі 2023 року реальний ВВП зросте на 5% р/р, порівняно з 3%, які прогнозувалися раніше. 
  • Компанія зберігає свій прогноз економічного зростання у 2024 році, очікуючи, що реальний ВВП збільшиться на 4% р/р. Одним із ключових драйверів зростання стане часткове відновлення експорту морськими портами та, відповідно, збільшення виробництва в пов’язаних секторах (добування руди, металургія, вантажні перевезення, внутрішня торгівля). Також економіку підтримає розвиток внутрішньої оборонної промисловості.
  • Після рішення НБУ про перехід до керованої гнучкості валютного курсу на початку жовтня курс грн/дол. США очікувано залишався стабільним. Компанія зберігає валютний прогноз на 2024 рік, очікуючи курс гривні до дол. США на рівні 37,3 в середньому за рік та 39 на кінець року.
  • Аналітики компанії очікують, що міжнародні партнери схвалять нові пакети економічної підтримки України і забезпечать близько $40 млрд прямого бюджетного фінансування у 2024 році, хоча не виключена затримка з виділенням коштів на початку наступного року. 
  • За прогнозами Dragon Capital, найбільші обсяги фінансової підтримки в обсязі €18 млрд надійдуть від ЄС в рамках свого нового 4-річного пакету підтримки на суму €50 млрд. Ще $12 млрд у вигляді грантів надійде від США, $5,4 млрд складуть заплановані позики від МВФ і $4 млрд – від інших партнерів.
  • За умови отримання достатніх обсягів міжнародної фінансової підтримки, Dragon Capital очікує, що резерви НБУ продовжать поступово зростати і досягнуть $45 млрд на кінець 2024 року. 
Dragon Capital підвищив оцінку зростання ВВП України у 2023 році. Допомогли морський коридор, врожай і стабільність енергосистеми /Фото 1

Контекст

Аналітики зазначають, що українська економіка продовжує відновлюватись швидше, ніж очікувалося, завдяки зростанню експорту морськими портами, стабільному електропостачанню та кращим, ніж очікувалося, врожаям.

Несприятливою подією стала блокада польськими перевізниками основних пунктів перетину кордону. Проте Dragon Capital вважає, що вона матиме обмежений негативний вплив на економічну активність. Оскільки імпорт товарів з ЄС в Україну автомобільними шляхами перевищує експорт на $1,1 млрд в місяць, блокада призводить до зменшення зовнішньоторговельного дефіциту, який останніми місяцями коливався в діапазоні $2,8–3 млрд на місяць. 

Водночас блокада знижує доходи бюджету та негативно впливає на виробників товарів із високою доданою вартістю. Серед інших негативних наслідків блокади – дефіцит окремих енергетичних матеріалів, як-то автогазу, затримка волонтерської допомоги для фронту та фінансові втрати підприємств через черги на пропускних пунктах.  

Зовнішнє фінансування залишається критично важливим для економіки України. Через різке зростання витрат на оборону і безпеку доходів бюджетів всіх рівнів (включаючи місцеві бюджети та соціальні внески) вистачає на фінансування лише 60% витрат, а дефіцит бюджету перевищує $40 млрд в рік, потребуючи порівняних обсягів зовнішньої підтримки. 

Якщо надходження зовнішнього фінансування будуть суттєво меншими за потреби, українській владі доведеться вдатись до контр-продуктивних та ризикованих заходів економічної політики, включаючи монетизацію бюджетного дефіциту та/або збільшення податкового навантаження. 

НБУ, ймовірно, реагуватиме на зниження зовнішньої допомоги (та, відповідно, на падіння золотовалютних резервів) девальвацією гривні та підвищенням ключової ставки, вважають аналітики Dragon Capital. Крім того, нестача зовнішнього фінансування поставить під питання поточну програму з МВФ, оскільки політика Фонду надання кредитів в період високої невизначеності вимагає забезпечення твердих гарантій від інших партнерів щодо обсягу фінансової підтримки на наступні 12 місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні