FPV дрон 159 /Антон Забєльський для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

«Дрони — не про заміну артилерії, а про її доповнення». Заступник Головкома ЗСУ Сухаревський про майбутні Сили безпілотних систем

FPV дрон 159 Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Відсікати від військових ЗСУ максимум засобів ураження противника — одне із завдань майбутніх Сил безпілотних систем ЗСУ, які озвучив заступник головкома ЗСУ Вадим Сухаревський на Форумі «Україна. Рік 2024».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Переді мною поставили завдання — систематизувати та форматувати чинну систему застосування БПЛА Збройними силами України та всіма Силами оборони», — окреслив Сухаревський.
  • Погляди на застосування ЗСУ безпілотних систем зʼявилися ще у 2016 році, коли українські військовослужбовці вперше почали скидати на голову противника гранати. «Відтоді в окремих підрозділах це стало мейнстримом. З роками напрацювалася потужна база та досвід застосування різних БПЛА на полі бою», — зазначив він.
  • Заступник Головкома озвучив наступні завдання майбутніх Сил безпілотних систем (СБС): зберегти життя особового складу ЗСУ; побудувати технологічну армію; ведення асиметричної війни; підсилити чинні спроможності ЗСУ; адаптувати стратегії та тактики; оновити управлінські підходи.
  • Підрозділи СБС мають зустрічати на полі бою противника дроном, відсікти від українського військового максимум засобів ураження. «Будуть виконувати реальні завдання, стануть плечем підтримки для бойових бригад та підрозділів, які вже діють у їх складі», — пояснив Сухаревський. 
  • «Теза, що генерали готуються до вчорашньої війни, вже не актуальна. ЗСУ — цьому приклад. Безпілотні системи будуть працювати на землі, в повітрі та морі. Ми підштовхуємо технологічний процес», — зазначив він.

Контекст

6 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський доручив Кабміну із залученням Генерального штабу ЗСУ опрацювати питання щодо створення Сил безпілотних систем. Очікується, що це буде окремий рід сил у структурі Збройних сил України.

Тоді президент озвучив чіткий перелік завдань: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

За словами віцепремʼєра Михайла Федорова, рішення президента про створення безпілотних військ «стане потужним поштовхом до технологічного й інноваційного розвитку ЗСУ».

Уряд виділив 40 млрд грн у 2023 році, які інвестує в українських виробників безпілотників, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на річниці проєкту «Армія дронів». Він додав, що Кабмін схвалив рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів.

За даними Мінстратегпрома, Україна виробляє на місяць десятки аналогів іранських «шахедів». У листопаді гендиректор УОП Герман Сметанін повідомив, що новий український дрон-камікадзе з дальністю ураження 1000 км потрапив у серійне виробництво.

Раніше Федоров заявляв, що Україна цьогоріч зможе виготовити 1 млн дронів або навіть більше. Коментуючи заяву президента Володимира Зеленського, який оголосив план на виробництво Україною 1 млн дронів для ЗСУ, Федоров зазначив, що ця цифра є «достатньо реалістичною». Очільник Мінцифри зазначив, що у 2024-му буде вироблено більше дронів, ніж до цього, але багато залежить від характеристик безпілотників. На думку Федорова, Україна спроможна виробити запланований 1 млн дронів протягом року, а може й більше, якщо йдеться про FPV.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні