Категорія
Війна
Дата

Люди «Барса». Зеленський та Сирський формують нову команду топів ЗСУ: хто вони та що можуть змінити

Олександр Сирський, Вадим Сухаревський, Юрій Содоль, Анатолій Баргилевич /колаж Анастасія Решетнік

Олександр Сирський (з.ц), Вадим Сухаревський (л), Юрій Содоль (н.ц), Анатолій Баргилевич (п) Фото колаж Анастасія Решетнік

Військове керівництво України проходить оновлення. Після звільнення Валерія Залужного та призначення Олександра Сирського топові посади отримують живі легенди війни, генерали з досвідом та офіцери, про яких майже немає інформації. Чого від них очікувати?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У зверненні про звільнення Залужного 8 лютого президент Зеленський назвав п’ятьох бойових командирів, з якими провів співбесіди на керівні посади в ЗСУ: Павла Палісу, Вадима Сухаревського, Андрія Гнатова, Михайла Драпатого та Ігоря Скибюка.

Їхні кандидатури були й у шорт-листі Олександра Сирського. Багатьох головком знає з 2014 року, розповідає Сергій Череватий, який працював з Сирським у Сухопутних Силах і був заступником зі стратегічних комунікацій в ОСУВ «Хортиця».  

Ці командири потужно зарекомендували себе на посадах, додає ексголовком ЗСУ у 2014-2019 роках Віктор Муженко. «Вони самі собі повинні дати відповідь, наскільки за професійним та життєвим досвідом відповідають призначенню», – каже Муженко. 

Трьох із них Зеленський вже призначив на посади. Не обійшли увагою й досвідчених і старших за віком командирів, таких як генерал Олександр Павлюк, який став очільником Сухопутних військ ЗСУ замість Сирського

Хто ці люди, які увійшли до команди Олександра Сирського, відомого за позивним «Барс».

Команда Сирського в ЗСУ /Колаж Forbes Ukraine/Олександра Карасьова

Нові топи у командуванні ЗСУ Фото Колаж Forbes Ukraine/Олександра Карасьова

П’ять молодих командирів

Герой України полковник Вадим Сухаревський (позивний «Борсук») – новий заступник головкома ЗСУ по роботі з безпілотниками.

Сухаревський відомий тим, що віддав перший наказ відкрити вогонь на ураження у російсько-українській війні. Це сталося 13 квітня 2014-го, коли на той момент командир роти 80-ї ОДШБр наказав стріляти по бойовиках Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

«Борсук» проявляв себе і як антикризовий лідер. У 2016 році прийняв проблемний 503-й полк морської піхоти. А під час повномасштабної війни – взяв командування над рештками 59-ї окремої мотопіхотної бригади, яка була розбита після оточення в Олешках. «Він зробив з неї боєздатне з’єднання, яке виконує важливі завдання», – зазначає Юрій Бутусов, головред Цензор.нет.

У Генштабі Сухаревський відповідатиме за розвиток дронів. За кілька днів до його призначення Зеленський підписав указ про створення Сил безпілотних систем.

Сухаревський не є фахівцем безпосередньо з безпілотників, пояснює Бутусов. Але вміє згуртовувати людей. У його бригаді було налагоджено власне виробництво FPV‑дронів та наземних дронів для мінування за лінією фронту. У складі бригади воювала одна з найвідоміших рот ударних безпілотників – «Птахи Мадяра». 

Детальну історію лідерства «Борсука» читайте тут.

Володимир Зеленський, Вадим Сухаревський /Офіс президента України

Володимир Зеленський нагороджує Вадима Сухаревського Фото Офіс президента України

Бригадний генерал Михайло Драпатий – новий заступник начальника Генштабу, його напрям – підготовка військових

Драпатий здобув славу ще у 2014 році, коли командував 2-м мехбатом 72-ї ОМБр. Тоді БМП під його командуванням на швидкості прорвала барикаду в Маріуполі. Відео з проривом стало вірусним у мережі.

Повагу серед військових Драпатий здобув, коли вивів два батальйони з оточення на Луганщині, так званого Ізваринського котла, каже Бутусов. Росіяни тоді притисли українські сили до кордону. Бійці іншого батальйону вирішили роззброїтись та виходити через територію РФ. «Драпатий же повів свій батальйон на прорив, вивів своїх бійців і багатьох інших, – розповідає Бутусов. – Втрати були мінімальні».

Драпатий також воював у складі 30-ї ОМБр, був комбригом 58-ї ОМПБр, навчався у Нацуніверситеті оборони імені Черняховського. 

До останнього часу був командувачем ОУВ «Херсон». Він має все, що потрібно для сучасного командира на війні, впевнений Бутусов. «Це людина з масштабним, сміливим і критичним мисленням. Ще він вміє будувати взаємодію між дронами та засобами РЕБ», – пояснює він.

Бригадний генерал Ігор Скибюк, герой України – новий командувач Десантно-штурмових військ (ДШВ)

Скибюк з 1998 року служив у 80-й окремій Десантно-штурмовій бригаді. 2022-й рік зустрів вже як командир бригади. 

Бригада брала участь у Харківському контрнаступі восени 2022 року. За прорив на Балаклію, Купʼянськ і звільнення Ізюма Скибюк отримав орден Героя України. Його бригада також стримувала ворога та відвойовувала Кліщіївку на Бахмутському напрямку.

80-а ОДШБр – одне з найкращих з’єднань ЗСУ, визнає Бутусов. Вона виконувала фактично функцію пожежної команди всього фронту.

У 2023-му Скибюк отримав звання бригадного генерала та був начальником штабу – заступником командувача ДШВ. Він користується авторитетом у цьому роді військ, каже Бутусов.

Ігор Скибюк, Володимир Зеленський

Ігор Скибюк отримує орден Героя України від Володимира Зеленського за контрнаступ у Харківській області

Поки не було призначень ще двох командирів, які проходили співбесіди.

Павло Паліса – чинний командир 93-ї ОМБр «Холодний Яр»

Паліса перервав навчання у престижному Командно-штабному коледжі армії США та повернувся до України, коли дізнався, що почалась повномасштабна війна. Він очолив новостворений 5-й окремий штурмовий полк, який у 2023-му розрісся до бригади.

У Паліси є лідерські якості, розповідає Максим Скубенко, молодший сержант 5-ї ОШБр. Він пригадує два яскравих епізоди: Паліса особисто мотивував особовий склад під час труднощів із формуванням 5-го полку та давав поради, коли бійці на рівні взводів відпрацьовували штурмові дії з іноземними інструкторами.

«Це не були поради «на відчепись», іноземні інструктори високо їх оцінили, – пригадує Скубенко. – Для мене це було важливо: йти в бій з людиною, яка розуміє, як працюють навіть на рівні взводу».

Бригадний генерал Андрій Гнатов

Гнатов керував штабом 36-ї ОБрМП у 2016-2018 роках, а до 2021-го – очолював саму бригаду. Нині є заступником командувача ОК «Південь» та очолює ОУВ «Примор’я». 

«Він – відома людина в морській піхоті з міцним авторитетом», – каже Бутусов.

Досвідчені та маловідомі

Посади у новому командуванні ЗСУ отримали також старші за віком досвідчені офіцери і маловідомі генерали.

Генерал-майор Анатолій Баргилевич – новий начальник Генштабу

Баргилевич і Сирський працювали у штабі АТО та Сухопутних військах. У ОСУВ «Хортиця» конфігурація була така ж: Сирський – командувач, Баргилевич – начальник штабу. «Це штабник вищого рівня», – відгукується про нього Череватий із команди Сирського.

Кар’єра Баргилевича пов’язана з Територіальною обороною. У 2020-2022 роках він був заступником Сирського з ТрО, а з жовтня 2023-го і до отримання нової посади – очолював сили ТрО.

Генерал-лейтенант Олександр Павлюк – новий керманич Сухопутних військ

«Інших кандидатур у мене не було», – сказав Сирський на представленні Павлюка командувачем Сухопутних військ.

У лавах ЗСУ Павлюк вже понад 30 років – з 1991-го. З 2010 до 2015 року командував 24-ї ОМБр, яка брала участь у боях на Донбасі. Після навчання у Нацуніверситеті ім. Черняховського – командував ОК «Захід». У 2020-му став начальником підготовки у Сухопутних військах, а з липня 2021-го – командувачем Операції об’єднаних сил на Донбасі.

Повномасштабну війну зустрів як командувач ОС на Сході України. На другий день віддав наказ атакувати ракетою «Точка-У» російський аеродром Міллерово у Ростовській області, розповідає Череватий.

Генерал Олександр Павлюк, новий командувач Сухопутних військ /Особистий архів, facebook

Генерал Олександр Павлюк, новий командувач Сухопутних військ Фото Особистий архів, facebook

Павлюк був головою Київської військової адміністрації з березня по травень 2022-го, відповідав за оборону столиці. 

З лютого 2023-го і до нового призначення працював першим заступником міністра оборони.

Герой України генерал-лейтенант Юрій Содоль – новий командувач Об’єднаних сил

У 2014 році Содоль командував 25-ю окремою повітрянодесантною бригадою, яка брала участь у боях на Донбасі. З 2015-го – перший заступник командувача ДШВ. У 2018 році йому довірили очолити Морську піхоту. «Наш взірець – морська піхота США», – розповідав він при призначенні.

Повномасштабну війну Содоль зустрів на Донбасі. Морпіхи воювали за Маріуполь і на Херсонському фронті, форсували Інгулець, а зараз тримають плацдарм на лівому березі Дніпра в Кринках.

Содоль добре знайомий з Сухаревським і, попри статус командувача, волів особисто перебувати на лінії зіткнення. «За цим командиром я хоч на край землі», – відгукувався про Содоля Сухаревський.

Детальніше про Морську піхоту під керівництвом Содоля читайте тут.

Генерал Юрій Содоль, екскомандувач Морської піхоти та новий керманич Об'єднаних сил ЗСУ у команді Олександра Сирського /Олександр Завтонов

Генерал Юрій Содоль, екскомандувач Морської піхоти та новий керманич Об'єднаних сил ЗСУ Фото Олександр Завтонов

Ігор Плахута – очільник ТрО

Призначення Плахути є одним із найбільш неоднозначних. Про нього мало відомостей у відкритих джерелах, але під час Революції гідності він керував Південним командуванням внутрішніх військ МВС.

10 грудня 2013-го він коментував зачищення вулиць Банкової та Лютеранської у Києві від протестувальників, пише УП. 18 лютого 2014 року запевняв журналістів, що силовики не штурмуватимуть барикади. Пізніше того вечора правоохоронці пішли на штурм. 

Деякі ж учасники подій тих днів кажуть, що Плахута йшов на переговори з мітингувальниками та намагався вивести своїх бійців, пише УП.

Шлях Плахути під час повномасштабної війни відомий лише з його слів. Він був заступником командувача сил ССО. Майже рік – заступником командувача ОСУВ «Хортиця» – тобто працював із Сирським. 

Плахута стверджує, що також керував організацією оборони Куп’янська та займався підготовкою резервів.

Найменше відомостей про трьох наступних нових топпосадовців ЗСУ.

Андрій Лебеденко – новий заступник головкома за напрямком інновацій та технологій. У вересні 2022-го Зеленський нагородив його орденом Данила Галицького за захист України.

Бригадний генерал Володимир Горбатюк – заступник головкома з оперативної роботи, планування, управління та роботи штабів. У 2015 році командував 54-ї ОМБр, був першим заступником командувача ОК «Південь».

Бригадний генерал Олексій Шевченко – заступник Сирського з логістики. Він служив в артилерійських військах, був заступником начальника Академії Сухопутних військ ім. Сагайдачного. А у 2022-му очолив Одеську військову академію.

Володимир Зеленський та Олександр Сирський (ц) /Офіс президента України

Володимир Зеленський та Олександр Сирський (ц) Фото Офіс президента України

Нові імена – нові зміни? 

Співрозмовники Forbes бачать як плюси ,так і мінуси у такій великій ротації.

Масштабне переміщення на нові посади значної кількості військових може нести ризики та загрозу втрати управління, застерігає Муженко. 

Росіяни можуть активізуватися, поки йде перестановка в штабах, командуваннях і системах управління, попереджав Forbes Ukraine секретар комітету Ради з нацбезпеки Роман Костенко.

«Важливо, щоб передача військової влади була контрольованою. І пройшла без успіху для ворога», – пояснював він.

Поки що снаряди важливіші за імена, зауважує Костенко. Без схвалення військової допомоги партнерів – першою чергою від США – важко буде будь-якому генералу.

Список з п’яти молодих і водночас досвідчених командирів, який озвучив Зеленський, є обнадійливим, каже Бутусов. Вони здатні підвищити якість армії, якщо отримають реальні повноваження. «Можливість підбирати свою команду і відповідальність за ділянку самостійної роботи, щоб можна було давати результат. Тоді це дійсно буде системно», – пояснює він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні