Категорія
Новини
Дата

«ДТЕК Енерго» хоче отримати 5 млрд грн за аналогом програми «5-7-9%». Із цим є проблеми

Компанія «ДТЕК Енерго» подала заявки до державних банків на отримання близько 5 млрд грн за аналогом програми пільгового кредитування «5-7-9%» на відновлення ТЕЦ і ТЕС, повідомив гендиректор компанії Ільдар Салєєв у інтервʼю «Інтерфакс-Україна». Для цього потрібно вносити зміни до держбюджету, заявляють в Ощадбанку.

Ключові факти

  • «Ми сподіваємося, що близько 5 млрд грн залучимо саме через програму пільгового кредитування за аналогом урядової програми «5-7-9%», – сказав він. Водночас, за словами Салєєва, загалом компанія потребує понад 7 млрд грн для відновлення, не враховуючи планових ремонтів ТЕС, у які компанія планує вкласти 3,5 млрд грн.
  • Голова «ДТЕК Енерго» сподівається, що разом із профільними відомствами та банками вдасться завершити всі процедури і почати залучати перші ресурси на відновлення пошкодженої генерації вже в липні.
  • За його словами, виникають питання щодо застави, якою, зокрема, може бути сама станція. «На деяких станціях дуже багато руйнувань, або вони розташовані близько до зони бойових дій, і банки не хочуть кредитувати», – зазначив Салєєв.

Контекст

Салєєв раніше заявляв, що ремонтна кампанія «ДТЕК Енерго» зросла у вартості в 1,5 раза через потребу більш глибинних ремонтів ТЕС після їхньої посиленої роботи цієї зими, а також через інфляцію, яка додала до кошторису 25–30%.

Ощадбанк уже має кілька заявок від великих електрогенерувальних компаній на отримання кредитів на відновлення за урядовою програмою «5-7-9%», повідомив на початку липня заступник голови правління банку Юрій Каціон.

Він зазначив, що для запуску програми необхідні певні зміни до бюджету, які дозволили б Фонду розвитку підприємництва, через який компенсуються відсоткові ставки для бізнесу, здійснювати такі дії для обʼєктів великої генерації.

За підсумками 2022 року, на ТЕС «ДТЕК Енерго» було реалізовано 26 ремонтів енергоблоків. Інвестиції в минулорічну ремонтну кампанію склали майже 2,2 млрд грн.

Відновлення пошкоджених енергетичних обʼєктів до довоєнного рівня займе роки, сказав раніше в інтервʼю Forbes Салєєв. Щодо втрат «ДТЕК Енерго» він сказав, що рахунок іде на мільярди гривень. «Один трансформатор – це 200 млн грн. Наша енергосистема втратила їх десятки», – додав Салєєв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні