Категорія
Новини
Дата

ДТЕК імпортуватиме в Україну скраплений газ із США до кінця 2026-го

1 хв читання

Американський виробник скрапленого природного газу Venture Global та компанія D.Trading, яка входить до ДТЕК, оголосили про угоду з постачання газу до України, пише Reuters. Це перша велика угода України з американським експортером на постачання СПГ.

Європа намагається відвикнути від російського трубопровідного імпорту газу лише за кілька місяців до закінчення пʼятирічної угоди з російським «Газпромом» про транзит. Кілька східноєвропейських держав продовжують отримувати газ із РФ трубопроводом, який перетинає Україну.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Відповідно до угоди D. Trading закуповуватиме СПГ на заводі Plaquemines компанії Venture Global у Луїзіані з кінця цього року до кінця 2026 року.
  • Venture Global планує відправляти вантажі з терміналів на узбережжі Мексиканської затоки США за тисячі миль через Атлантику до численних портів Європи, включаючи грецькі, які мають трубопровідне сполучення з Україною.
  • D. Trading також домовився про закупівлю до 2 млн т СПГ на рік на обʼєкті Calcasieu Pass 2 (CP2 LNG) від Venture Global протягом 20 років.

Контекст

Наразі Україна не має регазифікаційних терміналів для СПГ, а більша частина газу надходить до України зі Словаччини. Проте ДТЕК має контрактні потужності з регазифікації на терміналах у Європі та може постачати цей газ до України. Існує також трубопровід через Польщу, де є термінал СПГ.

Угода американського експортера Venture Global є останнім кроком на шляху до досягнення великої мети адміністрації президента США Джо Байдена – збільшити експорт енергоносіїв до Східної Європи та принагідно зменшити вплив Росії в регіоні після її повномасштабного вторгнення до України в 2022 році, пише Financial Times.

Хоча Європа вже була найбільшим імпортером скрапленого природного газу зі США, Україна ніколи раніше не купувала його безпосередньо. Угода збіглася з активізацією атак Росії на газові сховища та енергетичну інфраструктуру України, що наголосило на гострій необхідності зміцнення та диверсифікації енергопостачання країни, стверджують аналітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд