Категорія
Новини
Дата

Два десятки фінських компаній поставляють до Росії товари військового призначення – Yle

Понад 20 фінських логістичних та експедиторських компаній поставляють до Росії продукцію та технології для оборонної промисловості. Про це йдеться у розслідуванні видання Yle, яке ознайомилося з відповідними митними документами.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ці фірми «керуються чи належать росіянам» і працюють на «складах із листового металу» або у невеликих офісах на південному сході Фінляндії. Вивчивши митні документи, розслідувачі дійшли висновку, що їхні клієнти мають звʼязок з російськими спецслужбами.
  • Серед товарів, які поставляються до РФ, значаться трансмісії, датчики, дизельні двигуни та паливні насоси. Вони не підпадають під західні санкції, але, згідно зі звітом експертів Київської школи економіки (KSE), їх компоненти знаходили у залишках підбитої українськими військовими російської техніки.
  • За даними розслідування, одна з таких фінських компаній публікувала на своєму сайті подяку від ФСБ. Назву фірми журналісти не розкрили.
  • Оптика та електроніка, експорт якої заборонено до РФ, поставляється туди з Фінляндії через Узбекистан, йдеться у матеріалі. Ще одна фінська компанія, за інформацією видання, відправляє російському клієнту металообробне обладнання. Один із його партнерів – оборонне підприємство, яке займається виробництвом дронів та бомбардувальників для армії РФ.
  • Щонайменше чотири компанії, на які розслідувачі звернули увагу, вже стали обʼєктами кримінальних розслідувань. Дві з них потрапили під санкції США восени 2023 року, а володіє ними громадянин Франції, який живе у Фінляндії.
  • Ймовірно, йдеться про підприємця Габріеля Теміна, якого заарештували восени минулого року. За версією слідства, його компанії Luminor і Siberica, постачали до Росії літієві батареї, потужні оптичні фільтри та камери, які використовуються для виробництва безпілотників. Сам Темін своєї провини не визнає.

Контекст

У 2023 році РФ отримала щонайменше 33% своїх найважливіших військових компонентів іноземного виробництва від компаній, що базуються у США та їхніх союзниках, завдяки стороннім виробничим потужностям у державах, які застосовують слабший експортний контроль, свідчать дані KSE.

Загалом товари на загальну суму $7,3 млрд були здебільшого вироблені в країнах, які не входять до очолюваної США коаліції з експортного контролю. Найбільшу частку цих товарів – на суму близько $1,9 млрд – було вироблено в Китаї.

485 типів компонентів, включених до аналізу, містять напівпровідники, компʼютерні деталі, електроніку, автомобільні компоненти та підшипники. Список ґрунтується на аналізі компонентів, виявлених українськими чиновниками в російській техніці на полі бою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні