Категорія
Новини
Дата

Система Vampire та ударні БПЛА. США готують новий пакет військової допомоги Україні на $1,3 млрд

Сполучені Штати оголосять про нове зобовʼязання закупити військову допомогу Києву на суму $1,3 млрд найближчими днями, пише Reuters із посиланням на двох американських чиновників. Пакет включає засоби протиповітряної оборони, системи протидії дронам, безпілотники та боєприпаси.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Сполучені Штати використовують кошти в рамках своєї програми «Ініціатива сприяння безпеці України» (USAI), яка дозволяє адміністрації президента Джо Байдена купувати зброю у промисловості, а не вилучати з запасів зброї у США.
  • Серед систем і боєприпасів, які США планують купити для Києва, є засоби протиповітряної оборони виробництва L3Harris Technologies під назвою Vampire.
  • Також включені два різні типи дронів – Phoenix Ghost виробництва Avevex і Switchblade виробництва AeroVironment Inc.
  • Крім того, джерело, поінформоване з цього питання, повідомило, що Україна отримає значну кількість протидронових систем виробництва австралійської DroneShield Ltd, а також радари, датчики та системи аналізу.

Контекст

Наприкінці серпня минулого року Пентагон заявив, що США включили систему озброєнь Vampire до пакета військової допомоги Україні на суму майже $3 млрд. Переносний ракетний комплекс із лазерним наведенням призначений для швидкої установки в кузові вантажівки й може знищувати безпілотники та інші цілі, що перебувають за межами досяжності стандартної зброї.

Наприкінці жовтня стало відомо, що Пентагон ще не затвердив контракт на постачання Києву системи протидії безпілотникам, яку обіцяв улітку, попри сплеск російських атак на інфраструктуру України з використанням дронів іранського виробництва. У листопаді представник Пентагону Пат Райдер повідомив, що США розраховують надати Україні системи Vampire у середині 2023 року.

Оголошення Міністерства оборони США про новий пакет військової допомоги Україні очікується на тлі віртуальної зустрічі Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн»).

У 2023-му фінансовому році Пентагон надав Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад $10,8 млрд у рамках USAI сімома окремими траншами. Запланований пакет буде восьмим. У фінансовому році, що закінчився 30 вересня 2022 року, Вашингтон спрямував кошти USAI на суму $6,3 млрд на закупівлю для оборони України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні