Категорія
Новини
Дата

ЄБРР виділить додатково €300 млн «Укренерго» на обладнання і €200 млн «Нафтогазу» на закупку газу

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) планує виділити НЕК «Укренерго» додатково €300 млн позики на обладнання та поточну ліквідність і €200 млн НАК «Нафтогаз України» на закупку газу. Про це повідомив член ради директорів ЄБРР Артем Шевальов у коментарі «Інтерфакс-Україна» в кулуарах Міжнародної експертної конференції з відновлення України в Берліні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, «аварійна позика» для «Укренерго» буде виділена протягом наступного місяця. Шевальов уточнив, що рішення ще має затвердити рада директорів, проте, за його словами, швидкість ухвалення такого рішення є безпрецедентною для міжнародної фінансової організації.
  • «Це швидкість світла. Це рішення ухвалювалося в такому темпі, якого я не бачив за всі свої роки роботи в ЄБРР… Знову ж таки, €300 млн – це неабияка позика для одного клієнта з огляду на те, що €150 млн ми вже виділили раніше», – заявив Шевальов.
  • Крім того, він повідомив, що паралельно ЄБРР продовжує роботу з виділення коштів «Нафтогазу» на закупівлю газу. «На жаль, із вибиранням тих €300 млн, які ще влітку було затверджено, виникла пауза, повʼязана з реструктуризацією нафтогазівських бондів, але воно вже почалося. Минулого тижня, якщо не помиляюся, перші €11 млн уже було вибрано», – зазначив банкір.
  • Водночас він наголосив, що ЄБРР виділить «Нафтогазу» додатково ще €200 млн. За словами Шевальова, рішення буде прийнято на початку листопада.

Контекст

У червні ЄБРР повідомив про рішення виділити «Нафтогазу» €300 млн на закупівлю газу, з яких €50 млн мали бути виділені екстрено. ЄБРР гарантує 66% (€200 млн) загального обсягу кредиту, який також підкріплено державною гарантією України. 

ЄБРР 26 серпня заявив, що надасть оператору системи передачі НЕК «Укренерго» €97,3 млн на підтримку ліквідності в умовах воєнної агресії Росії.

ЄБРР у 2022–2023 роках інвестує в Україну понад €3 млрд, підтримуючи економіку через агресію РФ, заявила президентка банку Оділь Рено-Бассо за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві минулого тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні