ЄІБ надасть Україні нові кредити на €100 млн для відновлення, банк отримав гарантії від ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄІБ надасть Україні нові кредити на €100 млн для відновлення, банк отримав гарантії від ЄС

Getty Images

Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) домовилися про гарантії, які дозволять Україні отримати нові кредити на суму €100 млн для швидкого відновлення, наприклад, для ремонту муніципальної чи енергетичної інфраструктури, повідомляє ЄК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Гарантія ЄС є одним із елементів Ініціативи ЄС для України (EU4U), яку ЄІБ схвалив у березні 2023 року і яка також включає фонд EU4Ukraine та пакет технічної допомоги і консультацій у розмірі €100 млн із власних коштів ЄІБ.
  • «На додаток до €1 млрд на швидке відновлення для підтримки критично важливих секторів узгоджена гарантія ЄС дозволяє ЄІБ надати Україні додаткові €100 млн на дуже вигідних умовах», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • ЄК вивикористає Європейський фонд стійких інвестицій плюс (EFSD+), щоб гарантувати Україні нові кредити ЄІБ на суму до €100 млн.

Контекст

ЄС та ЄІБ надали кошти на модернізацію України та гуманітарну допомогу з початку війни з Росією, загалом ЄС виділив €70 млрд на підтримку України, зокрема €2,4 млрд фінансування ЄІБ для України, підкріпленого гарантією ЄС.

У січні президент ЄІБ Вернер Хоєр в «Українському домі» у Давосі заявив, що Європейському інвестиційному банку для збільшення підтримки України потрібні фінансові гарантії, пише «Інтерфакс-Україна». Він зазначив, що ЄІБ із рейтингом «AAA» щорічно залучає до €100 млрд на ринках капіталу для фінансування проєктів, тому банку необхідно економити та гарантувати, що це хороші проєкти. 

29 березня Рада директорів ЄІБ схвалила новий пакет підтримки для України (EU4U), що передбачає, серед іншого, створення трастового фонду (фонд EU4Ukraine), який забезпечить механізм обміну між групою ЄІБ і донорами. 

Це дозволить групі ЄІБ надавати Україні нові кредити та інші відповідні продукти, зокрема, часткові портфельні гарантії для українських банків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні