Категорія
Новини
Дата

ЄІБ надав Україні додаткові €550 млн на відновлення енергетичної інфраструктури – Шмигаль

Європейський інвестиційний банк перерахував додаткові €550 млн Україні. Гроші підуть на ремонт обʼєктів енергетичної інфраструктури, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що Європейський Союз спільно з ЄІБ допоможуть Україні у відновленні енергетичної інфраструктури.
  • Перераховані €550 млн допоможуть покрити витрати на ремонт пошкоджених обʼєктів енергетичної інфраструктури та підтримати стабільність української електромережі. 
  • Також допомога буде спрямована на відновлення надання муніципальних та базових послуг населенню в громадах.
  • За словами Шмигаля, загалом за два місяці в межах пакета Екстреної підтримки від ЄІБ та Єврокомісії Україна отримала €1,05 млрд. Ще €540 млн будуть виплачені шляхом відновлення фінансування спільних проєктів.

 Контекст

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія 10 жовтня випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

У понеділок, 10 жовтня, через російські ракетні обстріли було знеструмлено 3900 населених пунктів: міст, сіл, містечок. Енергетикам і рятувальникам вдалося відновити електропостачання в більшості регіонів, зазначив премʼєр Денис Шмигаль.

Уряд просив громадян 11 жовтня в години пік зменшити споживання електроенергії та не вмикати енергомістких приладів. Це дуже важливо для стабільної роботи енергосистеми, заявив премʼєр-міністр.

Зазначалось, що «Укренерго» знадобиться додаткове обмеження електроспоживання на кілька днів, щоб відновити пошкоджені через російські обстріли електромережі, сказав голова правління компанії Володимир Кудрицький.

За інформацією розвідки, російські військові отримали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня.

Під час звернення на зустрічі G7 Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні і знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО.

За два дні масованих обстрілів близько 30% енергетичної інфраструктури України було пошкоджено російськими ракетами. Про це CNN повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, це перший випадок з початку війни, коли Росія «рішуче націлилася» саме на енергетичну інфраструктуру.

Диспетчерський центр «Укренерго» вимушено застосував обмеження для споживачів у Києві та області, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Харківській та Сумській областях. Українців закликають добровільно зменшити споживання електроенергії, щоб послабити навантаження на мережі ввечері та протягом дня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні