Категорія
Новини
Дата

Економіка США показала найкращий результат із 1984 року. Різке зростання ВВП викликане бюджетним стимулюванням на $6 трлн

1 хв читання

У 2021 році економіка США зросла на 5,7%, що стало найвищим показником з 1984 року, пише Reuters. Вибухове зростання ВВП викликане виділенням урядом майже $6 трлн на допомогу у зв'язку з пандемією коорнавірусу.

Ключові факти

  • Економіка США у четвертому кварталі зросла на 6,9% проти 2,3% у попередньому кварталі, повідомляє Бюро економічного аналізу Мінторгівлі США.
  • Споживчі витрати, на які припадає дві третини ВВП США, у четвертому кварталі збільшились на 3,3%.
  • Капіталовкладення компаній зросли майже на третину. Обсяг експорту збільшився на 24,5%, імпорту – на 17,7%.
  • Подана інформація є першою оцінкою зміни ВВП США із трьох. Публікація уточнених даних очікується наприкінці лютого, остаточних – наприкінці березня.
  • Стійке зростання ВВП штовхає Федеральну резервну систему до підвищення процентних ставок у березні, зазначає агентство. Глава ФРС Джером Пауелл заявив у середу, що «економіка більше не потребує високого рівня підтримки».

Контекст

2020 року економіка США скоротилася на 3,4%, що стало найбільшим падінням за 74 роки.

За підсумками двох кризових років стало зрозуміло, що великі пакети стимулювання економіки США трансформуються в інфляцію у США й у всьому світі. Головна небезпека для ФРС – «перегнути палицю» з підвищенням ставки та відправити економіку у рецесію, кажуть опитані WSJ економісти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні