Категорія
Новини
Дата

Експорт електроенергії може приносити додатково 2-3% ВВП – очільник «Укренерго»

Експорт електроенергії до країн Європи через рік може приносити 2-3% ВВП. Таку цифру назвав голова «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтервʼю ZN.UA.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Враховуючи наш потенціал енергетичного експорту, можемо говорити про сотні мільйонів і навіть мільярди євро на рік. Це не одразу і не зараз, зрозуміло. Але за кілька місяців чи рік ми можемо наростити обсяги експорту до таких величин, що доходи від нього сягатимуть мільярдів євро на рік, і це вже буде значний внесок у приріст нашого ВВП, на рівні 2–3%», – зазначив Кудрицький.
  • Україна розраховує наростити експорт електроенергії в країни ЄС до обсягів Бурштинського енергоострова вже за кілька місяців. За словами Кудрицького, після обʼєднання енергосистем України та ЄС уже є експорт 200 МВт на Польщу, які з’явилися майже відразу після синхронізації. Зараз поступово нарощуватимуться обсяги, які експортуватимуться в Румунію, Угорщину та Словаччину. План – досягти 800 МВт.
  • «Попит на електроенергію в ЄС наразі величезний. В Європі дефіцит енергоресурсів загалом, і електроенергія тут не є винятком. Головним індикатором цього дефіциту, безумовно, є ціна, яка зараз у кілька разів вища, наприклад, за минулорічну ціну в Європі. Відтак, поставки з України наразі – це взагалі вагомий внесок у енергетичну безпеку європейського регіону. Тобто це не так можливість Україні заробити експортну виручку, створена європейцями, як можливість для європейців забезпечити власну енергетичну безпеку», – сказав Кудрицький.

Контекст

Україна мала приєднатися до європейської системи до кінця 2022 року. Російське вторгнення в Україну почалося 24 лютого. Саме в цей день розпочалося тестування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Розв’язання РФ війни проти України показало, що після роботи в ізольованому режимі Україна не зможе приєднатися назад до системи агресора і відмовилася це робити.

Україна звернулася до європейських країн щодо прискорення ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської. Єврокомісія та обʼєднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України до єдиної енергомережі ЄС.

З 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно із європейською континентальною мережею ENTSO-E.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні