Ціна російської нафти в рублях досягла найнижчого рівня більш як за два роки
Категорія
Новини
Дата

Ціна російської нафти в рублях досягла найнижчого рівня більш як за два роки

1 хв читання

Вартість флагманської російської нафти марки Urals у рублях досягла найнижчого рівня з листопада 2020 року, показали розрахунки Reuters у пʼятницю, 13 січня, торгуючись приблизно на третину нижче, ніж передбачав уряд РФ у своєму бюджеті на 2023 рік.

Ключові факти

  • Середня ціна Urals у січні знизилася до 3233 рублів за барель. Це на 32,5% нижче за 4788 рублів, або $70,1 за барель, ціни, яка використовувалася під час складання бюджету Росії на 2023 рік.
  • Ціна на нафту в рублях важлива для бюджету та встановлення як податку на видобуток корисних копалин, так і російського експортного мита на нафту.
  • Рубль зміцнився цього місяця після падіння у грудні і отримав підтримку раніше цього тижня, коли Центральний банк заявив, що почне продавати іноземну валюту на валютних ринках.

Контекст

З 5 грудня країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязаних з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче. Такі самі обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року. Поки що граничну ціну на них не оголошено.

Російські постачання сирої нафти впали до найнижчого рівня за 2022-й протягом останніх чотирьох тижнів року, оскільки санкції Заходу обмежують експорт РФ у відповідь на її вторгнення в Україну.

Російська нафта дедалі більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків. Обмеження Заходу стосовно цін на російську нафту коштує Кремлю €160 млн ($172 млн) на день, каже фінський Центр досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

Також країни «Великої сімки» мають намір встановити дві межі цін на російські нафтопродукти, щоб врахувати ті, що продаються за вищими цінами, ніж нафта, а також ті, що торгуються зі знижкою. У рамках накладення санкцій на Росію за її вторгнення в Україну Європейський союз заборонить імпорт продуктів переробки з Росії 5 лютого.

За даними Argus Media, 6 січня нафта сорту Urals коштувала $37,8 за барель у порту Балтійського моря Приморськ. Brent того ж дня торгувалася на рівні $78,57.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні