Дефіцит бюджету Росії зріс до рекордного рівня внаслідок вторгнення в Україну /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Дефіцит бюджету Росії зріс до рекордного рівня внаслідок вторгнення в Україну

Getty Images

Дефіцит федерального бюджету Росії збільшився до рекордного рівня у грудні через падіння доходів на тлі обмежень на експорт нафти та зростання витрат на вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дефіцит бюджету досяг рекордних 3,9 трлн рублів ($56 млрд) минулого місяця, згідно з розрахунками агентства, заснованими на попередніх урядових даних. 
  • Таким чином, дефіцит за весь рік становив близько 3,3 трлн рублів, що призвело до скорочення профіциту за 11 місяців року. 
  • Попередні дані показали, що витрати за рік зросли більш ніж на третину, як порівняти з довоєнними прогнозами. Державні витрати в Росії мають яскраво виражений сезонний характер, при цьому на кінець року часто припадають великі сплески, що збільшує дефіцит.
  • Надходження від високих цін на нафту, газ та інші експортні сировинні товари у першому півріччі допоміг компенсувати зростання витрат, але зараз ця тенденція змінюється.
  • Ціни на російську нафту впали після того, як країни «Великої сімки» ввели так звану цінову стелю, спрямовану на обмеження доходів Кремля. Уряд уже почав скорочувати або відкладати невійськові витрати та обговорює підвищення податків для деяких великих компаній, щоб допомогти покрити дефіцит.
  • Незважаючи на тиск, фінансове становище Росії залишається сильним завдяки рокам жорсткої політики, що передувала вторгненню.

Контекст

Мінфін РФ, який торік прогнозував дефіцит бюджету на рівні 0,9% від ВВП, тепер очікує на дефіцит на рівні 2% і в 2022-му, і в 2023 році. Загалом витрати минулого року, ймовірно, становили близько 30 трлн рублів, заявив міністр фінансів Антон Силуанов наприкінці грудня, або приблизно на 27% більше, ніж планувалося спочатку.

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку протягом кількох місяців. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки.

Нещодавно Центральний банк Росії зафіксував дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від браку робочої сили через мобілізацію, цілі галузі опинилися в складному становищі. Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Проте одразу після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Водночас наслідки найскоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, йдеться у новому дослідженні Atlantic Council.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні