Категорія
Новини
Дата

Експорт іранської нафти наприкінці минулого року досягнув максимуму, попри санкції США – Reuters

Експорт іранської нафти досяг нового максимуму за останні два місяці 2022 року і впевнено розпочав 2023 рік, незважаючи на санкції США, у звʼязку зі збільшенням поставок до Китаю та Венесуели, пише Reuters із посиланням на компанії, які відстежують потоки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Експорт нафти Ірану був обмежений з того часу, як колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році вийшов з ядерної угоди 2015 року і знову запровадив санкції, спрямовані на обмеження експорту нафти та повʼязаних із цим доходів уряду Ірану. Експорт досяг найвищого рівня з 2019 року вже за президентства Джо Байдена, який прагнув відродити ядерну угоду. Зростання відбувається, незважаючи на перешкоди, такі як затримка у цих переговорах та конкуренція з боку російської нафти зі знижкою.
  • Консультант з енергетики SVB International заявив, що експорт сирої нафти Ірану в грудні в середньому становив 1,137 млн барелів на добу, що на 42 000 барелів на добу більше, ніж у листопаді, і є найвищим показником за 2022 рік.
  • Консультант Petro-Logistics, який відслідковує постачання нафти, заявив, що також спостерігається тенденція до зростання експорту іранської нафти, який, на його думку, у грудні досяг найвищого рівня з березня 2019 року. Kpler, компанія зі збору даних, оцінила експорт іранської нафти в 1,23 млн барелів на добу в листопаді, що є найвищим показником із серпня 2022 року і майже на рівні квітня 2019 року в 1,27 млн барелів на добу.
  • Представниця Ради національної безпеки в Білому домі Адрієнн Вотсон заявила, що адміністрація суворо стежить за дотриманням санкцій, і «макроекономічні показники Ірану ясно підтверджують це».
  • Китай є найбільшим покупцем Ірану. За словами аналітиків, щоб уникнути санкцій, більшість іранської нафти, що експортується до Китаю, перейменовується на сиру нафту з інших країн. Крім того, Іран минулого року розширив свою роль у Венесуелі, яка також перебуває під санкціями США, направивши постачання легкої нафти на переробку та розріджувачів для виробництва сирої нафти, придатної для експорту.
  • Відновлення ядерної угоди дозволить Ірану збільшити продаж колишнім покупцям, таким як Південна Корея та Європа.

Контекст

Москва й Тегеран конкурують на ринку нафти і газу, а прості іранці симпатизують радше Україні, ніж Росії. Але іранський і російський режими обʼєднують міжнародна ізоляція, що зростає, внутрішньополітична криза, а головне – непримиренна ворожнеча із США. Війна в Україні для обох режимів – ще одна можливість посилити конфронтацію із США, але вже у більшому масштабі. Фотографії іранських ударних безпілотників, які атакують цілі в Україні, додають Ірану іміджу регіональної держави, до якої варто ставитися серйозно.

Альянс Москви й Тегерана має серйозні наслідки для міжнародної ядерної безпеки. Потенційно під загрозу потрапляє нова угода щодо стримування ядерної програми Ірану.

13 грудня держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії.

Наприкінці 2022 року стало відомо, що Росія та Іран витрачають мільярди доларів на прискорення доставки вантажів річками та залізницями, які повʼязані з Каспійським морем. Десятки російських та іранських суден, які, зокрема, підпадають під санкції, вже курсують цим маршрутом. Новий маршрут завдовжки 3000 км простягся від східної околиці Європи до Індійського океану, він недоступний для будь-якого іноземного втручання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні