Україна та ООН планують відновити рух суден «зерновим коридором» 3 листопада /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна та ООН планують відновити рух суден «зерновим коридором» 3 листопада

Getty Images

Рух суден із українською сільгосппродукцією через гуманітарний коридор відновиться 3 листопада, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Напередодні повідомлялося, що на 2 листопада рух кораблів гуманітарним коридором не заплановано.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Очікується, що у четвер, 3 листопада, «зерновим коридором» пройдуть вісім суден із сільгосппродукцією. Ми отримали підтвердження від ООН», – написав у твіттері Кубраков. 
  • На 2 листопада заплановано перевірки суден із зерном у Босфорі, додав він.
  • Постійний координатор ООН у Спільному координаційному центрі (СКЦ) у Стамбулі Амір Абдулла підтвердив, що рух кораблів відновиться 3 листопада. «Ми очікуємо, що завантажені судна вийдуть у море в четвер», – сказав він.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

ООН та Туреччина наголосили на необхідності продовження «Зернової ініціативи» та погодили рух суден гуманітарним коридором. 

За даними Мінінфраструктури, за два дні після заяви Росії про призупинення участі у «зерновій угоді» гуманітарним коридором в обидва напрямки пройшли 17 суден, із них два – до українських портів під завантаження. 

1 листопада президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і російський диктатор Путін обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 

У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії в «зернову угоду» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.

Напередодні повідомлялося, що представники України, Туреччини та ООН не плануватимуть на 2 листопада будь-який рух суден гуманітарним коридором

Водночас міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що суховантажі під турецьким прапором продовжать вивозити продовольство з України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні