Категорія
Новини
Дата

Ембарго на російську нафту знизить дохід дорослого європейця на €100 – міністр енергетики Галущенко

Вплив запровадження нафтового ембарго на економіку 27 держав ЄС у середньому буде керованим та дорівнюватиме зниженню доходів на 0,2–0,3%, або близько €100 на дорослого європейця. Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко, посилаючись на прогнози учасників конференції в Європарламенті, присвяченої санкціям ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Запровадження нафтового ембарго сприятиме подальшому зростанню цін на пальне, прогнозує міністр. Ніхто не любить платити більше, а споживати менше. Але мова не про бензин і навіть не про економіку як таку. Мова про тисячі життів, які можна врятувати, якщо воєнна машина Путіна позбавиться свого «пального», – зауважив міністр.
  • За його словами, нафтове ембарго, яке ЄС розглядає в межах шостого пакета санкцій проти Російської Федерації, є одним із ключових кроків для того, щоб обмежити можливість Путіна фінансувати війну.
  • Галущенко нагадав, що у 2021 році ЄС сплатив Росії за енергоносії близько €88 млрд. Зокрема, майже €70 млрд – за нафту й нафтопродукти. Воєнний бюджет Росії у тому ж році становив €62,5 млрд.
  • «Кремль може повністю фінансувати свій ВПК з продажу енергоресурсів до Європи – і все одно ще залишиться кілька десятків мільярдів на додаткові озброєння. Сьогодні ці гроші, втілені у літаках, ракетах і танках, вбивають українців і руйнують нашу країну», – зазначив очільник Міненерго.

Контекст

ЄС має намір запровадити ембарго на російську нафту в шостому пакеті санкцій. Нафтове ембарго потрібно запроваджувати в «акуратний спосіб», щоб дати час ЄС знайти альтернативних постачальників та мінімізувати вплив санкцій на ринки, наголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Відмова від нафти й очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року, додала вона.

Японія наразі не здатна припинити імпорт нафти РФ і приєднатися до планів ЄС впровадити ембарго на російську нафту, заявив японський міністр економіки Коїті Хагіуда.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні