Категорія
Новини
Дата

Енергетика та людський капітал. Україна виконала ще два індикатори для Ukraine Facility

1 хв читання

Кабінет Міністрів ухвалив Стратегію демографічного розвитку до 2040 року та підписане технічне завдання на розробку інформаційної системи для забезпечення виконання функцій НКРЕКП. Два індикатори направлені на виконання плану України з реалізації ініціативи ЄС Ukraine Facility. Вони націлені на покращення ситуації в пріоритетних для держави галузях: енергетичній та людського капіталу, повідомила 2 жовтня пресслужба Мінекономіки.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Демографічна стратегія України на період до 2040 року визначає конкретні заходи: покращення ситуації з народжуваності; зменшення рівня передчасної смертності; подолання негативних міграційних трендів, зокрема шляхом повернення українців з-за кордону; активізацію на ринку праці максимальної кількості громадян, які можуть працювати; сприяння активному довголіттю; створення інфраструктурних та безпекових передумов для покращення демографічної ситуації.
  • Погоджене технічне завдання на розробку інформаційної системи для НКРЕКП має обʼєднати її з системами операторів ринку, платформами інсайдерської інформації, адміністраторами передачі даних і виявляти інформацію, що свідчить про наявність зловживань. Це частина реформи ринку електроенергії в рамках євроінтеграції.

Контекст

Ukraine Facilityпрограма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд – діятиме з 2024 до 2027 року. Програма включатиме три ключові компоненти: пряма підтримка держбюджету (€38,27 млрд, з яких €33 млрд у формі кредитів та €5,3 млрд у формі грантів); спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах (€6,97 млрд); технічна підтримка в здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, в тому числі отриманими раніше (€4,8 млрд).

Транші надходитимуть один раз на квартал за результатами виконання індикаторів Плану для Ukraine Facility та їхньої позитивної оцінки Стороною ЄС. Загалом цього року очікується близько €16 млрд бюджетної підтримки за програмою.

План для Ukraine Facility передбачає 69 реформ, за які відповідають понад 150 квартальних індикаторів виконання та 16 інвестиційних індикаторів. У третьому кварталі Україна виконала вісім з девʼяти індикаторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд