Категорія
Новини
Дата

Україна підписала угоду з ЄС на €5,3 млрд у рамках Ukraine Facility

1 хв читання

Україна та Європейський Союз підписали фінансову угоду, яка регулює отримання грантової допомоги в рамках Ukraine Facility у розмірі €5,27 млрд протягом наступних чотирьох років, повідомляє пресслужба Мінекономіки. Рішення про залучення грантової підтримки ухвалили на засіданні уряду минулого тижня.

Програма ЄС передбачає покриття потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету блоку.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами першої віцепремʼєрки – міністерки економіки Юлії Свириденко, уряд фіналізував домовленість між Україною та ЄС в рамках Ukraine Facility. 
  • Підписання угоди щодо залучення грантової підтримки сприятиме стабілізації макроекономічної та фінансової ситуації в країні й забезпечить необхідні ресурси для підтримки ключових секторів економіки. 
  • «Це остання угода, яка необхідна для того, щоб повністю запустилася програма Ukraine Facility», – зазначила Свириденко.
  • Всього бюджетна підтримка в рамках першої складової програми, включно з кредитними та грантовими коштами, становить €38,27 млрд. Програма забезпечить надходження траншів відповідно до квартального графіка виконання індикаторів.
  • Загалом у 2024 році Україна очікує отримати €16 млрд підтримки, з яких €3 млрд буде грантовою допомогою.

Контекст

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

8 травня посли країн – членів Європейського Союзу підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Європейського Союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку ЄС у рамках реалізації програми Ukraine Facility.

Нещодавно Україна та Європейський Союз підписали угоду загальним обсягом €27 млрд на 2024–2027 роки у межах інструменту Ukraine Facility.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд