Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» став акціонерним товариством в рамках плану корпоратизації

Уряд утворив акціонерне товариство «Енергоатом», яке на 100% належить державі, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну. Таким чином продовжується реформа корпоратизації державного підприємства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Також уряд затвердив новий статут, положення про наглядову раду та положення про принципи її формування.
  • За словами премʼєра, корпоратизація «Енергоатому» дозволить посилити якість управління, прозорість та підзвітність компанії. Також вона має відкрити нові можливості для розвитку атомної енергетики та партнерства зі світовими компаніями.

Контекст

17 березня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про особливості утворення акціонерного товариства «НАЕК «Енергоатом».

Закон визначає процедуру утворення та функціонування АТ «НАЕК «Енергоатом», а також встановлює порядок формування статутного капіталу товариства, функціонування товариства після створення, обмеження, пов’язані з забезпеченням збереження корпоративних прав держави, майна атомних електростанцій, ядерних матеріалів і обʼєктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, виключно за товариством, для забезпечення економічної безпеки та захисту інтересів держави.

Зокрема, корпоратизація «Енергоатому» передбачена кредитною угодою з ЄБРР та ратифікованою Верховною Радою гарантійною угодою «Комплексна узагальнена програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій».

У червні Кабінет міністрів затвердив план перетворення державного підприємства НАЕК «Енергоатом» на акціонерне товариство. Згідно з планом, в листопаді було заплановане подання на розгляд уряду проєкта рішення про емісію акцій товариства. Сам випуск акцій та зарахування 100% емітованих акцій акціонерного товариства «Енергоатом» передбачалося в грудні 2023 року.

У Мінекономіки прогнозували, що процес перетворення державного підприємства в акціонерне товариство завершиться в грудні 2023-го – березні 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні