Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» ще не заплатив 16,4 млрд грн Westinghouse за обладнання для нового енергоблока Хмельницької АЕС

Державна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» заплатить $437,5 млн, або 16,4 млрд грн, Westinghouse за обладнання для нового енергоблока Хмельницької АЕС «відповідно до законодавства та за наявності й доступності джерел фінансування», йдеться у статті Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Енергоатом» уклав угоду з Westinghouse про придбання обладнання для нового енергоблока Хмельницької АЕС на $437,5 млн, або 16,4 млрд грн. Інформацію опублікували на Prozorro 26 грудня 2023 року. Держкомпанія ще не заплатила Westinghouse за обладнання.
  • Компанія розрахується «відповідно до законодавства та за наявності й доступності джерел фінансування», повідомила пресслужба у відповідь на запит Forbes. Джерела – кошти «Енергоатома», іноземних банків і фінустанов, зазначено у повідомленні.
  • Йдеться про вже виготовлене обладнання, свідчать опубліковані документи. Детальні умови угоди засекречені через комерційну таємницю.
  • Найімовірніше, це реактор, парогенератори та інше обладнання, виготовлене у 2013-2017 роках для не побудованої атомної електростанції у Південній Кароліні, США, припускає колишній директор із закупівель «Енергоатома» Михайло Шустер.
  • Westinghouse досі не повідомив про угоду на своєму сайті.

Контекст

Президент «Енергоатома» Петро Котін і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман 17 грудня 2023-го підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблока №5 Хмельницької АЕС, який має будуватися за американською технологією АР1000.

Westinghouse розробила водо-водяний ядерний реактор AP1000 у 2005 році. Це – потужніший аналог попереднього реактора AP600. Перевагою реактора мала бути більша безпека, зниження вартості, новітня модульна технологія збирання. Перший реактор AP1000 почали будувати у 2008 році у Китаї, у Саньмень. Енергоблок ввели в експлуатацію за 10 років, у 2018-му.

Нині працюють п’ять енергоблоків АР1000, ще п’ять будуються за даними Westinghouse.

«Енергоатом» – фігурант журналістських антикорупційних розслідувань за керівництва Петра Котіна. Теща Котіна придбала елітну нерухомість і землю під Києвом під час війни, хоча офіційно не має власних доходів, тепер він мешкає у будинку майже на 7 млн грн, свідчить розслідування журналістів «Схеми» Радіо Свобода. 

Народний депутат Ярослав Железняк із колегами подав заяву Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) та Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК). НАЗК почало моніторинг способу життя Котіна, повідомив Железняк 5 січня у своєму Telegram.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні