Категорія
Новини
Дата

«єОселя». Кількість виданих пільгових кредитів на житло перевищила 10 000

1 хв читання

Загальна кількість виданих іпотечних кредитів з моменту старту державної програми «єОселя» перевищила 10 000, повідомляє «Укрфінжитло». Їхня сума – 15,7 млрд грн.

Ключові факти

  • З-поміж 10 000 кредитів переважну більшість отримали військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики – 5902 (59%).
  • Найчастіше житло за програмою «єОселя» купували у Київській області та Києві – 2688 і 1810 виданих кредитів відповідно.
  • Із січня цього року за програмою «єОселя» можна купувати приватні будинки, дуплекси і таунхауси. Наразі українці придбали 140 таких об’єктів.
  • Приблизно 70% кредитів видали на купівлю житла на вторинному ринку. «30% взятих українцями кредитів були на купівлю житла першого продажу – готового від забудовника або такого, що будується», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.
  • Нині до програми долучилися 44 забудовники, у яких українці можуть купувати житло на етапі будівництва.
  • Кредити видають сім банків. Найбільше їх видали «Ощадбанк» (43%), «ПриватБанк» (30%), «Укргазбанк» (23%).

Контекст

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. Її реалізують Міністерство економіки України спільно з Міністерством цифрової трансформації та «Укрфінжитлом».

За цією програмою військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики, педагоги, медики й науковці можуть отримати кредит на купівлю житла під 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, ставка – 7%.

Деякі міські та обласні адміністрації співпрацюють з банками-учасниками програми і компенсують певним категоріям покупців відсотки на придбання житла за державною програмою «єОселя».

Під програму попадають квартири з розрахунку 52,5 кв. м на одну особу плюс 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї.

Нормативна площа житлового будинку для сім’ї з однієї особи – не більше 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні