Категорія
Новини
Дата

Ердоган після зустрічі з Путіним заявив, що не бачить «на горизонті перспектив досягнення миру»

У війні РФ проти України «на горизонті немає обнадійливої перспективи досягнення миру». Про це сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, коментуючи переговори з російським диктатором Володимиром Путіним у Сочі 4 вересня, пише турецьке видання Milliyet.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми спробували домогтися того, щоб обидві сторони зустрілися на загальному ґрунті. На жаль, війна, яка триває вже 1,5 року, ще триває. На горизонті немає обнадійливої ​​перспективи миру», – сказав Ердоган журналістам, які супроводжували його у поїздці.
  • Турецький лідер додав, що продовжуватиме дипломатичні зусилля.
  • «Ми сподіваємося, що ця війна, яка завдала шкоди двом сусідам і нашому регіону, закінчиться справедливим і міцним миром на основі міжнародного права», – зазначив він.
  • Коментуючи можливість поновлення «зернової угоди», Ердоган розповів, що генсек ООН запропонував механізм посередництва для участі РФ у «зерновій угоді» без прямого підключення до SWIFT. 
  • Також, за словами Ердогана, ООН працює над усуненням перешкод у страхуванні російських суден, які виникли через санкції. 
  • Президент Туреччини заявив, що планує продовжити обговорення «зернової угоди» із генсеком Антоніу Гутеррішем під час Генасамблеї ООН.

Контекст

Представник Європейської комісії Пітер Стано заявив, що в ЄС сподіваються на повернення Кремля до участі в Чорноморській зерновій ініціативі і припинення Росією війни проти України.

«Загальне очікування (від зустрічі Путіна й Ердогана) полягає в тому, що Росія принаймні повернеться до Чорноморської зернової ініціативи, а основне очікування – у тому, що Росія припинить свою незаконну агресію проти України, частиною якої також є блокада Чорного моря, що має на меті (блокування) українського експорту зернових», – сказав Стано.

Перед зустріччю з Ердоганом Путін заявив, що РФ готова до переговорів щодо відновлення «зернової угоди». А за їх підсумками сказав, що Росія повернеться до «зернової угоди» після зняття обмежень на експорт російської агропродукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні