Категорія
Новини
Дата

Путін назвав умову повернення РФ до «зернової угоди» й анонсував постачання зерна в Африку

Росія повернеться до «зернової угоди» після зняття обмежень на експорт російської агропродукції. Про це заявив президент РФ Володимир Путін на пресконференції після переговорів із турецьким лідером Раджепом Таїпом Ердоганом, пише РБК. Також диктатор обіцяє безкоштовне зерно для африканських країн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Путін сказав, що Москва готова подумати над «реанімуванням зернової угоди», але тільки після того, як буде знято обмеження на експорт російської агропродукції.
  • «Зробимо це відразу ж, як тільки будуть повністю виконані всі зафіксовані в ній домовленості про зняття обмежень на експорт російської агропродукції», – заявив диктатор.
  • Він вважає, що країни Заходу продовжують блокувати виконання російських вимог щодо зернової угоди, у тому числі щодо експорту російського зерна.
  • Путін також заявив, що РФ почне безкоштовне постачання зерна шести країнам Африки «через пару-трійку тижнів».
  • Крім того, за його словами, російська сторона готова організувати постачання 1 млн т зерна в Туреччину для переробки з метою подальшого безкоштовного постачання в найбідніші країни світу.
  • «Розраховуємо в цьому сенсі й на допомогу Катару, який з гуманітарних міркувань готовий підтримати найбідніші країни», – додав Путін.

Контекст

Перед переговорами Путін заявив, що РФ готова до переговорів щодо відновлення «зернової угоди». Водночас Ердоган сказав, що результати зустрічі стануть «важливим кроком для всього світу, особливо для африканських країн».

Раніше Путін заявляв, що РФ повернеться до «зернової угоди» після виведення з-під санкцій поставок російського зерна та добрив «на світові ринки», підключення банків до SWIFT і припинення «всіх обмежень».

22 липня минулого року в Стамбулі було укладено угоду під назвою «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Її підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ підписали представники Туреччини, ООН і Росії. 

Дію ініціативи продовжували у листопаді 2022 року на 120 днів, до березня, потім ще двічі – на два місяці.

17 липня цього року РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

19 липня, після виходу РФ із «зернової угоди», президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС працюватиме над забезпеченням продовольчої безпеки «всіма наявними способами», такими як «коридори солідарності» на кордонах з Україною.

Після виходу з угоди Росія неодноразово атакувала українські порти та зернові склади.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні