Туреччина пропонує розширити «зернову угоду», переговори про її відновлення тривають /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина пропонує розширити «зернову угоду», переговори про її відновлення тривають

Getty Images

Реджеп Тайїп Ердоган має намір відродити угоду щодо експорту зерна Чорним морем в «розширеному форматі», пише Bloomberg. Президент Туреччини закликав західні країни допомогти перетворити цю ініціативу на «основу миру між Росією та Україною».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «У нас був ще один шанс дізнатися з перших уст про вимоги та очікування Росії під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним», – сказав Ердоган в Анкарі пізно ввечері у вівторок, 8 серпня, додавши, що два лідери поділяють «чутливість» питання доставки зерна в Африку.
  • За словами турецького президента, контакти для перезапуску угоди «з розширеним охопленням» продовжуються, але рішення залежить від того, чи «виконають західні країни свої обіцянки», додав він, не уточнивши, які саме зобовʼязання було порушено.
  • «На жаль, у попередній період принцип лояльності не дотримувався. Не було зроблено жодних дипломатичних кроків, щоб перетворити позитивну атмосферу, створену Чорноморською ініціативою, на припинення вогню, а відтак, і постійний мир», – сказав він.
  • Протягом дії угоди, що завершилася в липні, Росія неодноразово вимагала покращення умов власної торгівлі продовольством і добривами, зокрема відновлення роботи аміакопроводу, що проходить через Україну, та повторне підключення її Россільгоспбанку до системи SWIFT.
  • Коли минулого місяця Росія вийшла з угоди, Організація Обʼєднаних Націй, яка допомогла укласти початковий договір з Туреччиною, заявила, що агентство «добилося проривів у деяких із найскладніших галузей спрощення процедур торгівлі» та працювало з приватними банками і страховими компаніями, щоб знайти рішення.
  • Минулого тижня Ердоган та Путін, вперше з того часу, як Росія вийшла із «зернової угоди», поспілкувалися по телефону та обговорили запланований візит російського лідера до Туреччини наприкінці цього місяця.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії із «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні