Банк First Republic /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Смута в банківському секторі США. Чому впав First Republic Bank і як це вплине на фінансову систему країни. Аналіз FT та The Economist

Цими вихідними порятунок знадобився іншому американському банку, First Republic, і на допомогу йому прийшов уряд і гігант сфери фінансів – JPMorgan Фото Getty Images

Банківську систему США штормить з березня. Спочатку збанкрутів лідер ринку Silicon Valley Bank, пізніше – Signature Bank. Тепер порятунок знадобився First Republic Bank. Рятувальне коло фінустанові кинули уряд і найбільший у США кредитор – JPMorgan Chase & Co.

Видання The Economist та Financial Times розглянули причини й наслідки падіння ще однієї фінустанови Америки. Forbes резюмує найцікавіше

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що сталося із First Republic Bank

Банківська криза дісталася своєї найбільшої жертви у США – каліфорнійського банку First Republic Bank, зазначає FT. А крах банку, який, на перший погляд, здавався дуже успішним і не брав участі у ризикованих операціях, викликає занепокоєння.

First Republic почав виявляти ознаки вразливості у березні, після краху Silicon Valley Bank (SVB). В обох банків багато депозитів не покривалися федеральним страхуванням, а такі вкладники схильні до «втечі».

Так і сталося: депозитний портфель First Republic за три місяці скоротився на $72 млрд: зі $176 млрд наприкінці 2022-го до $104 млрд наприкінці березня 2023-го. Банк спробував вирішити ситуацію видачею дорогих короткострокових позик.

У кредитів, які банк видав за нижчої облікової ставки, знизилася вартість, тому збільшився ризик його неплатоспроможності.

У First Republic, Silicon Valley Bank та Signature Bank, який теж пішов на дно у березні, було дещо спільне: бізнес-модель, яка погано підлаштована під зростання облікової ставки.

Якщо у SVB була проблема із великою кількістю іпотечних і державних облігацій, то у First Republic був проблемний кредитний портфель.

First Republic надавав дешеві іпотеки багатим клієнтам, а коли облікові ставки почали рости, залишився у програші.

Крім того, як умову продовження співпраці вкладники First Republic почали вимагати більші відсотки по депозитах.

У First Republic активи були більш диверсифіковані, ніж у SVB, тому, навіть попри невдачі із дохідністю останні кілька років, банк вижив би, якби не тотальне виведення клієнтами депозитів.

$40 млрд депозитних коштів, які вкладники за один день вивели із SVB – яскравий приклад швидкості, з якою можна забирати гроші з банку в наш цифровий вік. Цей самий випадок підкреслив роль соцмереж у поширенні панічних настроїв серед населення.

First Republic зіткнувся із більш екстремальною версією проблем, що спіткали інших кредиторів. Стрімке зростання облікової ставки вдарило по американських банках з усіх сторін, підкреслює The Economist. Знизилася вартість їх кредитних портфелів та облігацій. А зобовʼязання, тобто депозити й відсотки по них, втрачають конкурентоспроможність порівняно з дуже ліквідними та безпечними американськими фондами грошових ринків, які дають майже 5% доходу на інвестиції.

Угода із JPMorgan

Втрата депозитних коштів призвела до необхідності втручання державних регуляторів й зрештою до продажу банку. З 1 травня First Republic працює як філіал найбільшого у США кредитора – JPMorgan Chase & Co.

Джеймі Даймон, гендиректор JPMorgan Chase /Getty Images

Джеймі Даймон, гендиректор JPMorgan Chase Фото Getty Images

Гігант банківського сектору відхопив собі проблемного каліфорнійського кредитора під час аукціону, який влаштувала Федеральна корпорація зі страхування депозитів (FDIC), зазначає The Economist.

JPMorgan відійдуть понад $100 млрд депозитів First Republic, а збитки від житлових і комерційних кредитів банк розділить із FDIC.

Падіння ціни на акції First Republic (на 89% у березні, а потім іще більше у квітні, після оголошення про квартальні втрати депозитів) не вплинуло на вартість акцій інших банків. Це дає надію на стабілізацію сектору, зауважує The Economist.

А поглинання First Republic вказує на те, що більші банки все ще бачать вигідну нагоду у покупці проблемних колег. У США близько 4700 банків та інших ощадних установ, тому консолідація може бути непоганою ідеєю.

Цікаво те, що заради цієї угоди скасували правило, яке забороняє банку із понад 10% загальнонаціональних депозитів купувати інших кредиторів, інакше JPMorgan не зміг би взяти участь в аукціоні.

Наслідки банкопадів

Угода із JPMorgan позитивна для короткострокової стабільності банківського сектору, хоча «знекровлення» First Republic, яке тривало кілька тижнів, ймовірно, збільшило збитки FDIC, зазначає FT.

Видання вказує на завелику кількість банків у США, частину з яких не завадило б консолідувати, проте було б краще, якби фінустанови середнього розміру обʼєднувалися між собою.

На думку FT, скасування згаданого вище обмеження може негативно вплинути на конкуренцію у секторі, а також створити установу, падіння якої буде максимально катастрофічним для економіки.

Водночас регулятор не міг дозволити банку середньої величини купити First Republic, адже FDIC зобовʼязана мінімізувати втрати для свого страхового фонду, це було б важко зробити без великого ринкового гравця.

Для уникнення подібних ситуацій у майбутньому потрібен ефективний менеджмент і регулювання роботи середніх банків, вважає FT.

Страховий фонд FDIC неабияк постраждав від нещодавнього банкопаду, зазначає The Economist. На додачу до покриття збитків від крахів SVB і Signature Bank – $20 млрд і $2,5 млрд відповідно – регулятору треба буде взяти на себе ще $13 млрд збитків за цією угодою.

Це більш ніж чверть від $128 млрд фонду страхування депозитів (цифра станом на кінець 2022-го). Банкам, можливо, доведеться «скинутися», щоб поповнити фонд.

Як тепер інші банки середнього розміру почнуть реагувати на зростання облікових ставок і наскільки банкопад нашкодить економіці, вдається в питання The Economist. PacWest Bancorp – ще один регіональний кредитор, у якого обвалилися акції, розглядає можливість продажу активів у відповідь на виведення депозитних коштів. 

Збільшення продажів активів меншими банками означає менше нових кредитів та жорсткіші вимоги до потенційних позичальників, вважає дослідник Gavekal Тан Кай Сян. «Це замкнене коло, яке швидко не розірвати», – говорить він.

Це ще не кінець смути в банківському секторі США. Всім зацікавленим сторонам у банківській системі – інвесторам, менеджерам, радам директорів і регуляторам – потрібно знайти гнучкіші й креативніші способи помічати ризики, що раптово виникають через зміни у фінансовому секторі, підсумовує FT.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні